Schimbare semnificativă la facturi. Contribuția, care are o valoare mică, de 0,12 lei/MWh (aproximativ 0,000128 lei/kWh), a fost deja inclusă în facturi începând din luna octombrie 2024, ca urmare a legislației ce reglementează acest mecanism.
Românii scapă de o taxă din facturi
Contribuția CfD reprezintă un cost suplimentar care va fi colectat prin facturile de energie electrică, cu scopul de a sprijini derularea schemei financiare implementate de Transelectrica și OPCOM. Această schemă vizează sprijinirea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon, iar fondurile colectate vor acoperi cheltuielile instituțiilor implicate în gestionarea acestei scheme. Schema, estimată la o valoare totală de 3 miliarde de euro pe o perioadă de 15 ani, va fi finanțată exclusiv din Fondul pentru Modernizare al Uniunii Europene.
În urma modificărilor legislative recente, contribuția CfD va fi amânată până la 1 aprilie 2025. Potrivit noii reglementări, toate facturile emise până atunci, care includ această contribuție, vor fi „refacturate” fără a mai include suma aferentă.
Facturile care includ contribuția CfD vor fi stornate și refacturate fără această taxă suplimentară
De asemenea, legislația prevede că Transelectrica și OPCOM vor putea recupera cheltuielile legate de implementarea schemei doar după data menționată, pe baza unei reglementări ulterioare stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Amendamentele adoptate stipulează că facturile care includ contribuția CfD, emise între 1 octombrie 2024 și 1 aprilie 2025, vor fi stornate și refacturate fără această taxă suplimentară. În același timp, colectarea contribuției CfD va începe doar de la 1 aprilie 2025, în conformitate cu reglementările ce vor fi stabilite de ANRE.
Furnizorii de energie electrică au semnalat îngrijorări cu privire la faptul că clienții au fost deja obligați să plătească această contribuție înainte de termenul stabilit. Ei au subliniat că nu este clar dacă acest cost suplimentar, care ar putea ajunge la aproximativ 100.000 de euro pe lună, va fi considerat parte a decontării pentru sistemul de prețuri plafonate sau dacă va reprezenta o pierdere pentru furnizori. Aceștia din urmă doar colectează banii și îi transferă către Transelectrica și OPCOM, dar nu sunt responsabili direct pentru schema CfD.
La articolul 6 litera d) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, publicată în Monitorul Oficial al României, sunt introduse următoarele:
„- Colectarea contribuției CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, de către furnizorii de energie electrică, respectiv de producătorii de energie electrică cu drept complementar de furnizare, în facturile consumatorilor finali începând cu 1 aprilie 2025;
– Facturile care conțin contribuția CfD, definită la art. 2 pct. 12 din Hotărârea Guvernului nr. 318/2024 privind aprobarea cadrului general pentru implementarea şi funcţionarea mecanismului de sprijin prin contracte pentru diferenţă pentru tehnologiile cu emisii reduse de carbon, emise și încasate, conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, pentru perioada dintre data de 1 octombrie 2024 și până la data intrării în vigoare a legii pentru aprobarea prezentei ordonanței de urgență se stornează și se refacturează fără a include contribuția CfD”.