Taxa care dispare din România! Toți românii vor scăpa de ea

Parlament

Sursă: INQUAM Photos, Octav Ganea

Noi reguli și modificări legislative vizează prima ieșire din indiviziune a bunurilor imobile, inclusiv a terenurilor agricole, în România. Aceste schimbări au ca scop simplificarea procedurilor și eliminarea unor taxe pentru proprietari. Despre ce este vorba mai exact?

Modificări legislative pentru prima ieșire din indiviziune

Proiectul de lege se află în procedură parlamentară și, dacă va fi adoptată, succesiunea bunurilor va putea fi înregistrată la primărie fără plata unor taxe.

Inițiatorul acestei legi este Florin Barbu, noul ministru al Agriculturii, care consideră că pentru finalizarea procesului de cadastrare și intabulare a tuturor imobilelor din România este necesară o reglementare care să rezolve problema succesiunilor. Propunerea sa vizează continuarea și finalizarea procesului de intabulare a terenurilor agricole, inclusiv prin sprijinirea succesiunilor.

Ministrul explică faptul că această inițiativă vine în urma discuțiilor cu cetățenii din teritoriu, precum și din propria sa experiență ca deputat în zona de sud a țării.

„Continuarea și definitivarea procesului de intabulare a terenurilor agricole, inclusiv prin măsuri de sprijin în vederea finalizării succesiunilor – proiectul de lege se află la Comisia de Agricultură și la Comisia Juridică din Camera Deputaților. Este un prim pas.

Ideea mi-a venit din teritoriu, fiind deputat de Olt, discutând cu foarte mulți oameni în zona de sud.

Și vă dau un exemplu: în Corabia există un singur notar care are 22 de unități administrativ-teritoriale, iar programarea pentru o taxă de succesiune durează. Oamenii au fost programați până în anul 2026-2027.

Dacă vrem să realizăm ceva în agricultură, dacă vrem să facem comasarea terenurilor, haideți să lăsăm unitățile administrativ-teritoriale, secretarii primăriilor să facă acest proiect, acest prim plan de ieșirea din indiviziune a fiecărui moștenitor”, a spus Florin Barbu, noul ministru al Agriculturii, potrivit agrointel.ro.

Ce prevede mai exact proiectul?

„Art. 1 – Prin derogare de Ia prevederile Legii nr.36/1995 a notarilor publici și a activității notariale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, efectuarea procedurii succesorale, în cazul primei ieșiri din indiviziune a beneficiarilor de bunuri imobile, dobândite prin titluri de proprietate emise în baza Legii fondului funciar nr. 18/1991, republicată, cu modificările și completările ulterioare, a Legii nr.1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole și celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/199 și ale Legii nr.169/1997, cu modificările și completările ulterioare, și a altor legi de reconstituire a dreptului de proprietate se realizează de secretarii consiliilor locale.

Art.2 — (1) Secretarii consiliilor locale, prevăzuți la art.1, autentifica prima ieșire din indiviziune pentru bunurile imobile, acte de partaj voluntar, prin care părțile au stabilit vecinătățile rezultate din dezmembrare și fără documentație cadastrală.

(2) În termen de 10 zile de la autentificarea primei ieșiri din indiviziune secretarii consiliilor locale dispun înregistrarea datelor cu privire Ia bunurile imobile în registrul agricol și transmiterea acestora către Registrul agricol național.

Art.3 — Activitățile notariale prevăzute Ia art.2 alin.(l), îndeplinite de secretarii consiliilor locale, sunt scutite de taxe.

Art.4 — În termen de 60 de zile de Ia intrarea în vigoare a prezentei legi, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației va emite ordinul privind instrucțiunile de punere în aplicare a dispozițiilor prevăzute Ia art.2.”, se arată în proiectul de lege.

Pentru ca această lege să intre în vigoare, trebuie să fie aprobată de Parlament, promulgată de către președintele României și ulterior trebuie publicată în Monitorul Oficial.