FPE critică dur taxa pe stâlp

FPE critică dur taxa pe stâlp. Aceasta a fost introdusă în Ordonanța de Urgență referitoare la măsurile fiscal-bugetare necesare fundamentării bugetului general consolidat pentru anul 2025.

Federația Patronatelor din Energie (FPE) atrage atenția Guvernului asupra faptului că această măsură a fost propusă fără o consultare transparentă și fără un dialog social prealabil, „ceea ce contravine principiilor bunei guvernări și recentelor promisiuni făcute în cadrul dialogului social dintre Guvern și patronate”.

Patronatele consideră că această taxă este „excesivă și ar putea avea un impact sever” asupra sectoarelor economice strategice.

Într-un comunicat de presă al FPE, se arată că „taxa de 1,5% pe construcțiile speciale reprezintă o povară fiscală majoră care va afecta competitivitatea companiilor din domeniul energetic și din alte sectoare strategice”.

Măsura descurajează investițiile în sectoare de interes

Sursa citată a mai subliniat că, într-un context economic deja afectat de instabilitate și lipsă de predictibilitate, această măsură descurajează semnificativ investițiile în sectoare strategice de interes național, determinând firmele să reducă locurile de muncă și să pună presiune asupra prețurilor finale suportate de consumatori. Potrivit acesteia, impozitul va avea un impact semnificativ asupra contribuabililor care au realizat investiții considerabile pe termen lung, întrucât impozitul este direct proporțional cu valoarea acestor investiții.

De asemenea, impozitul aplicat retroactiv asupra investițiilor deja realizate ar putea duce la creșterea prețurilor, reducerea consumului și creșterea inflației.

În absența posibilității de a transfera aceste costuri către prețurile finale, companiile vor dispune de mai puține resurse pentru dezvoltare, afectând astfel tranziția energetică și economia verde. Măsura ar putea, de asemenea, să agraveze problemele financiare din sector, punând în pericol securitatea energetică și determinând unele companii să renunțe la investiții sau chiar să își oprească activitatea, ceea ce ar avea un impact negativ asupra șomajului și economiei, a mai precizat FPE.

Impozitarea construcțiilor speciale poate afecta domenii cheie

Potrivit sursei citate, „impozitarea construcțiilor speciale poate afecta domenii cheie, precum energia regenerabilă, producția de gaze naturale și infrastructura critică, limitând capacitatea țării de a-și atinge obiectivele de tranziție energetică și dezvoltare durabilă. Mai mult, acest impozit încalcă prevederile Legii Offshore privind stabilitatea”.

FPE atrage atenția că, în condițiile în care cota de 1,5% pe an se aplică la valoarea brută a activelor, o societate va fi obligată să plătească la bugetul statului între 15% și 90% din valoarea activului achiziționat în scopuri productive.

„Din această perspectivă impozitul se dovedește nu numai excesiv, dar reprezintă și o dovadă de neînțelegere de către inițiatorii actului normativ a impactului pe care această măsură urmează să îl aibă asupra funcționării economiei reale, cu efecte dezastruoase pe termen mediu și lung”, a mai precizat sursa citată.