România se pregătește să facă față unor potențiale modificări fiscale începând de anul viitor, iar printre cele mai riguroase măsuri se numără posibila creștere a cotei TVA.
Un român despre creșterea TVA: Guvernanții găsesc toate motivele să scumpească, comercianții la fel
Există preocupări exprimate de economiști că această taxă a TVA-ului ar putea ajunge până la 21%, cu repercusiuni directe asupra consumatorilor. În prezent, companiile examinează mai multe scenarii posibile, iar în sectorul ospitalității se așteaptă la ajustări ale tarifelor pentru servicii.
Un român a remarcat că prețurile cresc constant. Acesta a menționat că guvernanții și comercianții găsesc mereu motive să majoreze prețurile. De asemenea, a criticat toate guvernele anterioare pentru creșterea continuă a taxelor, considerând că acestea nu au reușit să stimuleze economia.
„Tot timpul se scumpesc. Guvernanții găsesc toate motivele să scumpească, comercianții la fel.
Toate guvernele de până acum n-au făcut decât să mărească taxele fiindcă nu sunt în stare să facă economia să meargă”, spune un român.
Pe viitor, se anticipează că vor continua să crească taxele. Analiștii estimează că în anul viitor vom resimți impactul majorărilor de pensii și salarii implementate în acest an.
Guvernul are nevoie de mai multe resurse financiare, iar experții discută despre o posibilă măsură drastică: ajustarea în sus a taxei pe valoare adăugată.
Codîrlașu: E posibil ca anumite cote reduse în prezent sa fie majorate către 14,15%
Adrian Codîrlașu, analist financiar și vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiari Bancari din România, a explicat că există posibilitatea ca rata TVA generală să fie majorată de la 19% la 21 sau 22%.
„Este posibil ca rata TVA generală să crească de la 19 către 21 sau 22%. Primul impact se va vedea în prețuri. Prețurile practic vor crește cu această cota de TVA.
E posibil că anumite cote reduse în prezent să fie majorate către 14,15%, poate către cea standard”, a explicat Adrian Codîrlașu.
Reprezentant HORA: Și noi am fost nevoiți, împinși să creștem prețurile
Radu Tănase, reprezentant al HORA (autoritatea reprezentativă a industriei ospitalității românești), a observat că în situații precum creșterile prețurilor la energie electrică sau în perioada de după pandemie, când tarifele au crescut în mod generalizat, organizația a fost obligată să ajusteze prețurile în consecință.
El a adăugat că se așteaptă ca aceeași situație să apară și în cazul unei eventuale creșteri a TVA-ului.
Tănase a subliniat că, întrucât costurile vor fi mai mari, consumul ar putea fi afectat semnificativ, iar oamenii ar putea reduce frecvența cu care ies la masă pentru a face față acestor schimbări economice.
„În momentul în care am avut creșteri pe energie electrică sau după pandemie, când au venit creșteri pe toate, și noi am fost nevoiți, împinși să creștem prețurile. Același lucru probabil se va întâmplă și cu TVA.
În loc să ieșim de 3 sau de 4 ori pe săptămâna la masă, o să ieșim odată sau de 2 ori. Impactul va fi destul de puternic în consum”, a declarat Radu Tănase, reprezentant HORA.