Franța vrea să impoziteze marile companii și pe cei bogați

Bugetul care să ajute Franța să-și achite datoriile include o taxă pe profiturile celor mai mari companii și pe averea bogaților. Guvernul de la Paris are de gând să reducă cheltuielile statului și să mărească taxele pentru companiile mari și pentru cei mai bogați locuitori ai țării. Noul prim-ministru al Franței, Michel Barnier, a prezentat deja acest plan.

Michel Barnier
Michel Barnier (SURSA FOTO: Facebook, Michel Barnier)

Politico a obținut în avans un document cu principalele detalii. Administrația de la Paris intenționează să aducă înapoi 60,6 miliarde de euro în bugetul statului, în mare parte prin reducerea cheltuielilor. Conform documentului obținut de la Ministerul de Finanțe al Franței, acest plan include creșteri de taxe în valoare de 19,4 miliarde de euro și reduceri de cheltuieli de 41,3 miliarde de euro. Eliminarea unor scutiri fiscale sau reduceri de taxe planificate va fi considerată parte din aceste reduceri de cheltuieli.

Pentru a evita nemulțumirile sociale, o mare parte din noile taxe va fi plătită de companii, care vor contribui cu aproximativ 13,6 miliarde de euro la reducerea deficitului bugetar. Din această sumă, 8,5 miliarde de euro vor veni dintr-o taxă specială pe profiturile mari ale companiilor. Alte două miliarde de euro vor fi obținute din taxe suplimentare care îi vor afecta doar „cei mai bogați” — adică doar 0,3% dintre gospodăriile din Franța.

Taxele vor crește temporar

Aceste creșteri de taxe vor fi doar temporare. Ele sunt necesare din cauza situației financiare grave a Franței. Deficitul bugetar ar putea ajunge la 6% din PIB în 2024, mult peste estimarea anterioară de 5,1%.

Un raport al Trezoreriei Franței, folosit pentru a crea bugetul și obținut de Politico, ne arată că este nevoie de economii mari pentru a opri înrăutățirea finanțelor publice. Guvernul Barnier va trebui probabil să folosească o procedură constituțională controversată pentru a adopta aceste măsuri fiscale. Această procedură permite Guvernului de la Paris să treacă legea fără vot, cu excepția cazului în care în 48 de ore se adoptă o moțiune de cenzură împotriva lor. Asta înseamnă că Guvernul Barnier își riscă supraviețuirea pe baza acestei legi bugetare și va fi vulnerabil la presiunile politice.

De când a fost numit premierul Franței, Michel Barnier a pus pe primul loc rezolvarea problemelor financiare ale țării. El s-a angajat să ia măsuri pentru a reduce deficitul bugetar anual și să respecte regulile de cheltuieli impuse de Uniunea Europeană (UE) până în 2029. Franța este supusă unei proceduri speciale la Bruxelles din cauza deficitului prea mare și are termen până la 31 octombrie să prezinte un plan realist pentru reducerea acestuia în următorii ani.