Taxele vamale pentru îngrășăminte, o lovitură pentru agricultură

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) trage un semnal de alarmă asupra unui pericol iminent care amenință agricultura românească. Comisia Europeană vrea să aplice taxe vamale usturătoare pentru importurile de îngrășăminte din Rusia și Belarus, iar efectele vor fi devastatoare pentru fermierii români.

Organizațiile care formează AAC (LAPAR, Federația PRO AGRO, UNCSV și AFF) au transmis, încă din februarie 2025 și din nou pe 12 martie, autorităților naționale și europene un apel urgent: trebuie măsuri corective acum, altfel agricultura Europei riscă să cedeze sub presiunea acestui val de taxe, scrie agrointel.ro.

Fermierii români sunt într-o situație critică

În România, fermierii sunt deja într-o situație critică: costurile cu îngrășămintele chimice au explodat, iar noua taxă vamală ar putea închide, practic, orice șansă de supraviețuire economică. Așa-numitul „minerit agricol” – epuizarea solului prin folosirea excesivă a îngrășămintelor pentru a compensa lipsa celor naturale – devine singura opțiune viabilă pentru mulți agricultori.

Și chiar asta riscă: deteriorarea iremediabilă a solurilor, o criză de calitate care va face imposibilă menținerea unei agriculturi sănătoase pe termen lung.

fermieri, tractor, agricultura, agricultori, subventie
SURSA FOTO: Pexels

Reprezentanții AAC consideră că măsura este complet ilogică și contraproductivă. În loc ca sancțiunile să vizeze regimurile care le impun, fermierii europeni vor fi cei care vor suporta greul. Taxele vor crește exagerat, iar competitivitatea sectorului agricol va avea de suferit.

Consecințele vor fi devastatoare, cu o criză adâncă în agricultura europeană, care va pune în pericol securitatea alimentară pe termen lung.

Fermierii români riscă să fie spulberați de aceste taxe

Propunerea Comisiei Europene de a introduce taxe vamale de până la 100% pentru îngrășămintele provenite din Rusia și Belarus este cu adevărat o bombă cu ceas. Pe lângă taxele de 6,5% deja existente, se adaugă o taxă suplimentară care va crește progresiv, ajungând, în doar trei ani, la 315 euro sau chiar 430 euro pe tonă.

Începând cu 1 iulie 2025, taxele vor continua să crească, iar impactul va fi devastator nu doar pentru îngrășămintele pe bază de azot (uree), ci și pentru cele pe bază de fosfor. Mai mult, pragurile de import vor face ca pentru volume mari de îngrășăminte importate să se aplice tarife maxime.

AAC a solicitat deja măsuri urgente pentru a proteja fermierii români și pentru a asigura viitorul unui sector agricol sustenabil.

„Sancționarea suplimentară a îngrășămintelor din Rusia și Belarus este o măsură absurdă și contraproductivă. În timp ce aceste state își mențin fluxurile comerciale prin intermediul unor terțe părți, fermierii europeni sunt cei care suportă consecințele: costuri crescute și competitivitate diminuată.

În loc să afecteze regimurile vizate, aceste sancțiuni lovesc direct în agricultura europeană, punând în pericol securitatea alimentară și viabilitatea sectorului agricol.

Este imperativ să reevaluăm această strategie și să adoptăm măsuri care să vizeze cu adevărat sursele de finanțare ale acestor state, fără a sacrifica interesele agricultorilor europeni”, a subliniat Alianța.

Organizațiile agricole cer acum o reacție rapidă din partea autorităților naționale și europene pentru a proteja competitivitatea și reziliența sectorului agricol european, cu ajustări esențiale în legislație. Fermierii români nu pot fi lăsați să suporte singuri această povară.