Locurile de parcare insuficiente și indisciplina șoferilor sufocă traficul în Capitală
Polițiștii recunosc că sunt depășiți de amploarea fenomenului și că resursele nu le permit să acopere toate străzile capitalei, în condițiile în care traficul se intensifică zilnic.
Pe Calea Moșilor, ca și în multe alte artere aglomerate, șoferii ignoră regulile de circulație în lipsa alternativelor de parcare. Unii invocă urgențe de câteva minute pentru a parca neregulamentar, în timp ce alții admit că preferă să riște o amendă decât să piardă timp căutând un loc de parcare.
În nordul orașului, unde situația este similară, șoferii parchează frecvent pe trecerile de pietoni, pe trotuare și la colțurile intersecțiilor, fapt care afectează vizibilitatea și crește riscul de accidente.
„Cu locurile de parcare e jale. Prefer să risc amendă decât să mă chinui să parchez. Mai bine stau pe trecere și plătesc amenda în caz de ceva”, mărturisește un șofer, potrivit observatornews.ro.
Sancțiunile pentru parcare neregulamentară: amendă, ridicarea mașinii și costuri suplimentare
Deși sancțiunile pentru parcare ilegală includ amenzi care pot ajunge la 825 de lei, pentru unii șoferi aceasta nu este o măsură suficientă. Pe lângă amendă, mașinile parcate ilegal riscă să fie ridicate și depozitate, iar recuperarea lor implică o taxă de 500 de lei plus 50 de lei pentru fiecare zi de depozitare.
În sectorul 3, de exemplu, au fost ridicate peste 3.000 de mașini parcate ilegal în primele 10 luni ale anului, iar Poliția Locală Sector 3 ridică zilnic aproximativ 20-25 de vehicule care blochează trotuare, colțuri de intersecții sau treceri de pietoni.
„Cele mai des întâlnite situaţii amintesc oprirea pe trotuar, pe colţul intersecţiilor, un factor principal generator de accidente rutiere din cauza lipsei vizibilităţii, de asemenea oprirea pe trecerile pentru pietoni”, a explicat Alexandru Dascălu, reprezentantul Poliției Locale Sector 3.
Polițiștii fac eforturi, dar resursele sunt insuficiente
Autoritățile recunosc că, în ciuda eforturilor de a sancționa parcarea ilegală, problema persistă din cauza indisciplinei șoferilor și a lipsei personalului suficient pentru a monitoriza constant toate arterele capitalei.
„Din păcate mentalitatea conducătorului auto lasă de dorit şi trebuie să se schimbe. Momentan suntem la modul dacă vrea să plătească factura de telefonie trebuie să oprească în faţa sediului. Indisciplina pe care o avem în trafic, pentru a combate acest fenomen nu avem niciodată suficienți polițiști pentru a sta pe fiecare arteră. Practic dacă mergeţi pe orice arteră din Bucureşti găsiţi cel putin 5-6 abateri de la regulamentul rutier”, explică Daniel Rășică, șeful Poliției Locale București.
În cursul acestui an, Poliția Locală București și Poliția Locală Sector 3 au sancționat câte 5.000 de șoferi fiecare, iar Brigada Rutieră a aplicat aproape 9.000 de sancțiuni pentru parcare ilegală. Cu toate acestea, lipsa alternativelor de parcare și comportamentul șoferilor mențin problema parcărilor neregulamentare, sufocând traficul și punând în pericol siguranța pietonilor și a celorlalți participanți la trafic.