Italia dorește să crească impozitele
Italia plănuiește să crească impozitele pentru marile companii, inclusiv pentru gigantii din comerțul electronic, în scopul de a genera venituri suplimentare pentru bugetul de stat, a declarat Lucia Albano, subsecretar de stat la Trezorerie, într-un interviu pentru televiziunea Sky Tg24, conform Reuters.
Lucia Albano a subliniat că este vorba despre marile companii din sectorul comerțului electronic care își au sediile în afara Italiei și care plătesc impozite mai mici decât ar fi normal. Oficialul a explicat că Trezoreria intenționează să revizuiască reglementările fiscale, inclusiv creanțele legate de impozitul amânat.
“Vorbim despre marile firme din domeniul comerţului electronic, care au sediile sociale în afara Italiei şi plătesc mai puţin decât ar trebui”, a declarat oficialul italian.
Albano a avertizat că autoritățile doresc să abordeze distorsiunile care permit, în mod legal, anumitor firme să plătească impozite mai mici decât ar trebui.
“Vrem să intervenim asupra distorsiunilor care permit, în mod legal, unor companii să plătească mai puţin decât ar trebui”, a adăugat aceasta.
Guvernul de la Roma va prezenta proiectul de buget 2025
Italia se pregătește să prezinte în această lună proiectul de buget pentru 2025. Ministrul Finanțelor, Giancarlo Giorgetti, lucrează la asigurarea fondurilor pentru pachetul fiscal estimat la aproximativ 25 miliarde de euro, însă până în prezent doar jumătate din această sumă este disponibilă.
Potrivit planurilor, deficitul bugetar al Italiei va crește anul viitor la 3,3% din PIB, comparativ cu un nivel estimat de 2,9% din PIB pentru acest an, fiind necesare împrumuturi suplimentare de aproximativ nouă miliarde de euro pentru a acoperi măsurile promisiunii. Restul fondurilor vor fi obținute printr-o combinație de creșteri ale veniturilor fiscale și reduceri de cheltuieli.
Joi, Ministrul de Finanțe a afirmat că bugetul ce urmează să fie aprobat va necesita sacrificii din partea întregii populații, ceea ce implică impozitarea profiturilor suplimentare.
El a subliniat că acest demers va viza atât impozitarea profiturilor, cât și a veniturilor, subliniind că este un efort comun ce trebuie susținut de toată țara, inclusiv de persoanele fizice, IMM-uri și marile companii.
“Vom aproba un buget care va necesita sacrificii din partea tuturor, ceea ce înseamnă impozitarea profiturilor suplimentare.
Înseamnă taxarea profiturilor şi a veniturilor, şi este un efort pe care trebuie să-l facă întreaga ţară, atât persoanele fizice, cât şi IMM-urile şi marile companii”, a transmis Ministrul de Finanţe.