Evită plata TVA din banii tăi folosind sistemul TVA la încasare
Indiferent de dimensiunea lor, toate companiile se pot confrunta cu clienți care întârzie să plătească sau chiar nu achită deloc facturile. Pentru firmele care plătesc TVA, acest lucru poate crea probleme financiare. Când emit facturi cu Taxa pe Valoare Adăugată, acestea trebuie să vireze TVA-ul la bugetul de stat la termenul stabilit, chiar și dacă nu au primit încă banii de la clienți pentru acele facturi.
Pentru a evita situația în care trebuie să plătească Taxa pe Valoare Adăugată înainte de a încasa banii de la client, firmele pot opta pentru sistemul „TVA la încasare”. Prin acest sistem, ele plătesc TVA-ul la stat doar după ce clientul achită factura, total sau parțial.
Conform Codului Fiscal, pentru cei care aleg sistemul „TVA la încasare”, TVA-ul devine datorat la stat în momentul în care firma primește efectiv banii de la client.
Potrivit Art. 282 alin. (3) Codul Fiscal: „exigibilitatea taxei intervine la data încasării contravalorii integrale sau parţiale a livrării de bunuri ori a prestării de servicii, în cazul persoanelor impozabile care optează în acest sens, denumite în continuare persoane care aplică sistemul TVA la încasare.”
Legea fiscală le permite firmelor să aleagă acest sistem „TVA la încasare” fie de la momentul înregistrării ca plătitoare de Taxa pe Valoare Adăugată, fie mai târziu. Ca să poți aplica acest sistem, afacerea ta trebuie să aibă o cifră de afaceri de sub 4.500.000 lei în anul anterior.
Așadar, pentru a evita să plătești Taxa pe Valoare Adăugată din fondurile proprii, informează-te mai mult despre acest sistem și verifică dacă îndeplinești și celelalte condiții necesare pentru a-l aplica, ne explică cei de la „The Legal Badger”.
TVA la încasare – Cine poate beneficia?
Sistemul „TVA la încasare” este o regulă specială prin care firmele nu sunt obligate să plătească Taxa pe Valoare Adăugată la stat imediat ce emit o factură, ci doar după ce clientul plătește efectiv acea factură. Acest sistem este gândit în special pentru firmele mici, ca să le ajute să gestioneze mai bine banii, evitând să plătească Taxa pe Valoare Adăugată din banii proprii.
Cine poate opta pentru TVA la încasare?
Cifra de afaceri. Pot alege acest sistem doar firmele care în anul anterior nu au avut o cifră de afaceri mai mare de 4.500.000 lei. Cifra de afaceri include toate vânzările și serviciile taxabile și scutite de Taxa pe Valoare Adăugată, chiar și cele din afara țării.
Sediul în România. Firmele trebuie să fie înregistrate în România și să fie plătitoare de Taxa pe Valoare Adăugată. Dacă îndeplinesc aceste condiții, pot opta pentru TVA la încasare fie de la înregistrare, fie mai târziu. Dacă aleg mai târziu, acest sistem va începe să se aplice din luna următoare.
Eligibilitate. Firmele nou-înființate sau cele care îndeplinesc criteriile de cifră de afaceri și doresc să aplice TVA la încasare trebuie să depună o notificare la ANAF până pe 20 ale lunii înainte de începerea perioadei fiscale pentru care doresc să aplice acest sistem.
Obligația de a rămâne în sistem. Dacă firma alege acest sistem, trebuie să îl păstreze până la finalul anului. Excepție este dacă depășește cifra de afaceri de 4.500.000 lei; în acest caz, sistemul va fi aplicat doar până la sfârșitul perioadei fiscale următoare.