Dorel Taşcău crede că autorităţile nu discută despre un pericol real în ceea ce priveşte taxa clawback. "Este vorba despre un concept periculos, de altfel foarte promovat, şi anume că o entitate, respectiv producător privat, trebuie să compenseze total deficitul din bugetul alocat sănătăţii".
Potrivit lui, există un risc financiar care a creat tensiuni foarte mari pe piaţa farmaceutică în ultimii doi ani. "Evoluţia riscului preocupă orice producător din industria farmaceutică", a subliniat Taşcău. România ar fi o ţară foarte atractivă pentru investitorii din industria farma. Avantajele României sunt, potrivit lui Taşcău, o datorie publică foarte redusă, în condiţiile în care sunt ţări care au o datorie publică în jur de 30% din PIB, o rezervă foarte mare de monedă dură, o monedă locală relativ stabilă, o capitalizare relativ stabilă a sectorului bancar şi o inflaţie de 3,1%.

Directorul Egis crede că sistemul privat de asigurări de sănătate reprezintă o sursă de investiţii foarte solidă, deşi sistemul nu a fost încă pus la punct.
Luna trecută, producătorii de medicamente generice au plătit prima transă din taxa clawback, aferentă trimestrului patru din 2011. Ca urmare a sumei nejustificat de mari, companiile membre ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) vor contesta atât administrativ, cât şi juridic noua taxă.