Crescătorii de animale din Finlanda vor trebui să plătească o taxă de mediu

Începând cu anul viitor, crescătorii de animale din Finlanda vor fi obligați să plătească o taxă de mediu, o măsură care va afecta nu doar fermele de lapte, ci și proprietarii de porci, păsări și fermele de animale pentru blană. De exemplu, fermierii care dețin 300 de vaci de lapte vor trebui să achite anual la stat suma de 5.200 de euro, bani care vor fi direcționați către un fond de mediu. Această taxă este, în esență, o penalizare pentru daunele aduse mediului.

Conform Ministerului Mediului din Finlanda, conceptul din spatele fondului este că persoanele care cauzează daune mediului trebuie să suporte ele însele costurile asociate, în loc ca aceste cheltuieli să fie acoperite din veniturile fiscale generale ale statului. Valoarea taxei pentru daunele provocate mediului ar trebui să fie stabilită în funcție de riscul de poluare generat de o companie sau de o afacere, potrivit Agrarheute.

Finlanda devine astfel a doua țară care impune o taxă de poluare pentru fermele de animale, după ce Danemarca a anunțat că va implementa o astfel de măsură în luna iunie 2024.

Sectorul agricol din Finlanda resimte impactul noilor cerințe fiscale, în special crescătorii de animale, inclusiv fermele de blană. Conform Ministerului Mediului de la Helsinki, fermele de porci pentru îngrășare care au peste 2.000 de capete cu o greutate mai mare de 30 de kilograme sau peste 750 de scroafe, precum și fermele de păsări care dețin peste 40.000 de capete, vor fi obligate, începând din 2025, să plătească o contribuție anuală de 5.200 de euro.

Această sumă va fi aplicabilă și fermelor care dețin cel puțin 300 de vaci de lapte, 500 de bovine pentru carne sau 600 de vaci care alăptează. În scopul stabilirii unităților zootehnice relevante, ministerul a definit coeficienți specifici pentru fiecare tip de animal.

Danemarca a fost prima țară care a introdus taxa pe mediu pentru fermele de vaci

Danemarca devine prima țară din Europa care implementează o schemă de „taxă pentru flatulență”. Guvernul danez a obținut sprijin din partea întregii industrii, iar se preconizează că măsura va viza atât creșterea vacilor, cât și a porcilor.

Această inițiativă presupune impozitarea crescătorilor de animale pentru emisiile de gaze cu efect de seră generate de vacile, oile și porcii lor, începând cu anul 2030, conform unei noi propuneri radicale prezentate de guvernul danez.

Ministrul fiscalității, Jeppe Bruus, a declarat că scopul acestei scheme este de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale Danemarcei cu 70% până în 2030.

„Vom face un pas mare mai aproape de a deveni neutri din punct de vedere climatic în 2045”, a declarat el, adăugând că Danemarca „va fi prima țară din lume care va introduce o taxă reală pe CO2 în agricultură”.

Bruus speră că alte țări vor urma exemplul Danemarcei.

Crescătorii de animale din Danemarca vor fi impozitați cu 300 de coroane (aproximativ 40,2 euro) pe tonă de dioxid de carbon echivalent în anul 2030, urmând ca această taxă să crească la 750 de coroane (100,5 euro) până în anul 2035.

Totuși, datorită unei deduceri de impozit pe venit de 60%, costul efectiv pe tonă va începe de la 120 de coroane (16 euro) și va ajunge la 300 de coroane (40,2 euro) până în 2035.