Iniţiativa legislativă viza introducerea pe o perioadă de trei ani de zile a unei taxe de solidaritate pentru instituţiile financiare şi instituţiile de credit în cuantum de 2,5% aplicată asupra profitului realizat în anul precedent, în scopul constituirii de fonduri suplimentare la bugetul asigurărilor sociale.

“Aşa cum este reglementată prin această propunere legislativă, această taxă de solidaritate, dacă va fi aprobată, ar constitui obligaţie fiscală cu caracter de impozit suplimentar”, a precizat, în timpul dezbaterilor, preşedintele comisiei, Maria Eugenia Barna.

Propunerea legislativă aparţine unui număr de nouă senatori PDL, însă, deoarece niciunul dintre aceştia nu a fost prezent la dezbateri pentru a susţine iniţiativa, a fost propus un raport de respingere, care a fost adoptat de membrii comisiei.

Şi Senatul a respins acestă propunere legislativă în data de 27 aprilie 2011, însă Camera Deputaţilor este Cameră decizională.
ARB: Taxă inoportună, care ar scumpi creditul

Sistemul bancar este în momentul de faţă într-o situaţie de sănătate bună, iar o taxă suplimentară adăugată ar duce, în opinia noastră, la scumpirea creditului, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, la dezbaterile din Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor pe marginea iniţiativei legislative privind taxa de solidaritate aplicată instituţiilor financiare şi instituţiilor de credit.

Potrivit lui Gheţea, introducerea acestei taxe de solidaritate nu este oportună. Unul dintre argumentele aduse de preşedintele ARB în acest sens a constat în faptul că, în ultimii trei ani, când întreaga lume a trecut prin criză economică, sistemul bancar românesc, spre deosebire de foarte multe alte sisteme bancare din Europa şi din lume, a reuşit să treacă de criză fără falimente sau fără probleme pentru clienţi