Noua taxă pe construcțiile speciale, introdusă de Guvernul USL la începutul acestui an, va scoate din “buzunarele” Petrom o sumă cuprinsă între 70 și 100 de milioane de dolari, potrivit calculelor făcute de companie, a precizat directorul financiar al OMV Petrom, Andreas Matje.
Taxa pe construcţii speciale se calculează ca 1,5% din valoarea brută contabilă a activelor de construcţii din bilanţul companiilor iar prima plată ar urma să se facă în martie 2014, a precizat directorul Petrom. El a adăugat că taxa se va aplica şi rafinăriei Arpechim, chiar dacă aceasta este închisă.
Potrivit lui Andreas Matje, Legea privind modul de implementare al Ordonanţei de Guvern referitoare la taxa pe construcţii speciale se află la acest moment în Parlament, iar suma de 70 – 100 milioane dolari reprezintă o primă estimare a Petrom. “Taxa nou introdusă, de 1,5%, aplicată la valoarea brută a construcţiilor speciale, va avea un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în E&P) şi va afecta rentabilitatea unora dintre proiectele noastre de investiţii", precizează Petrom.
Impozitul pe construcţii speciale vizează numai persoanele juridice şi se va aplica pentru reţelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care deţin astfel de construcţii, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz. Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantaţiile pomicole şi viticole, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, instituţiile publice, asociaţiile, fundaţiile şi celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum şi clădirile pentru care Consiliul Local a acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.
Taxele de anul trecut s-au ridicat la 270 milioane de lei
La rândul său, directorul general al companiei petroliere, Mariana Gheorghe, a declarat că OMV Petrom a plătit anul trecut 270 milioane lei ca urmare a introducerii de către Guvern a unor taxe suplimentare în sectorul energetic.
"Acest nivel este un efect cumulat al taxei pe venituri suplimentare din liberalizarea gazelor, taxa pe ţiţei şi redevenţele suplimentare generate de preţul mai mare al gazelor", a spus CEO-ul companiei.
OMV Petrom a raportat pentru anul trecut un profit net de 4,824 miliarde de lei (1,09 miliarde de euro) la cursul mediu de anul trecut de 4,4190 lei pentru un euro. Rezultatul net înregistrat de companie anul trecut este mai mare cu 22% față de profitul net din 2012 (3,946 miliarde de lei). Rezultatul net a cunoscut o creștere de 22% chiar dacă veniturile companiei au scăzut anul trecut cu 8% față de 2012, de la 26,25 miliarde de lei la 24,18 miliarde de lei