Viceprimarul municipiului Giurgiu, Marian Damian, a anunțat că taxa de salubrizare a fost majorată la 25 de lei per persoană, după ce costurile reale pentru gestionarea deșeurilor au ajuns la aproximativ 31 de lei per locuitor.

Guvernul României nu mai acordă niciun fel de sprijin

Potrivit acestuia, taxa ar fi trebuit crescută încă de acum câțiva ani, însă administrația locală a reușit până acum să o mențină mai mică prin subvenții. Situația s-a schimbat în prezent, deoarece municipalitatea nu mai poate suporta aceste costuri, iar sprijinul financiar din partea Guvernului a fost sistat.

„Guvernul României nu mai acordă niciun fel de sprijin în acest sens. Chiar ministrul de Finanțe a precizat că fondul de rezervă al Guvernului va fi folosit doar pentru calamități și pentru alegerile prezidențiale”, a explicat viceprimarul Giurgiului.

Dificultăți în menținerea serviciilor de salubritate

Această majorare vine în contextul în care prețul pentru gestionarea deșeurilor a crescut constant în ultimii patru ani, iar autoritățile locale se confruntă cu dificultăți în menținerea serviciilor de salubritate la standarde optime fără o ajustare a taxelor.

El spune că şi cantitatea de gunoi pe care o generează municipiul Giurgiu aproape s-a dublat în ultimii trei ani de zile, în anumite luni din an, de asemenea şi costul cu ridicarea, transportul, depozitarea gunoiului este acum aproape dublu faţă de cum era înainte.

Taxa de habitat în municipiul Giurgiu a fost de 12 lei de persoană pe lună, iar de la 1 aprilie noua taxă de habitat care se va aplica în municipiul Giurgiu este de 25 de lei de persoană pe lună.

Cele mai mici salarii din România

Potrivit Salario, compărătorul salarial marca eJobs, cele mai mari salarii în primul trimestru au fost încasate de angajații din București, unde media netă salarială, pentru toate domeniile de activitate și toate nivelurile de experiență a fost de 5.500 de lei net pe lună.

5.000 de lei a fost media salarială pentru Cluj, al doilea cel mai bine poziționat județ pe harta salariilor din România.

Urmează Brașovul, cu o medie de 4.700 de lei, Timiș, cu 4.600 de lei și Iași, cu 4.400 de lei.Cele mai mici salarii, în schimb, au fost raportate de angajații din Giurgiu (3.520 de lei), Vrancea (3.700 de lei), Covasna (3.800 de lei), Gorj (3.850 de lei) sau Tulcea (4.000 de lei).