Ce prevede legea când vine vorba de testament și moștenire?

Ce prevede legea când vine vorba de testament? Moștenirea poate fi realizată fie la notar, fie prin tribunal, iar fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje. Totuși, majoritatea oamenilor aleg să facă moștenirea la notar, deoarece este mai ieftin și durează mai puțin.

Această alegere este importantă și din cauza taxelor, mai ales pentru că, dacă moștenirea nu este finalizată în doi ani de la moartea persoanei, moștenitorii vor trebui să plătească o taxă de 1% din valoarea bunurilor moștenite, pe lângă taxele notariale.

Conform legii, persoana care are dreptul să moștenească poate fie să accepte moștenirea, fie să renunțe la ea. Legea definește și termenul de „succesibil”, adică persoana care poate moșteni, dar care nu și-a exprimat încă alegerea. Deci, un moștenitor este persoana care acceptă moștenirea și participă la procesul de împărțire.

Cine vrea să devină moștenitor are un an de la decesul persoanei pentru a accepta moștenirea

Persoana care vrea să devină moștenitor are un an de la decesul persoanei pentru a accepta moștenirea. Poate face acest lucru fie în mod explicit (prin acte sau declarații scrise), fie indirect, prin fapte care arată că acceptă moștenirea (de exemplu, dacă începe să administreze bunurile moștenite).

Este important ca moștenitorii să respecte aceste termene pentru a evita costuri suplimentare.

doliu, deces
SURSA FOTO: Dreamstime

Impozit de 1% din valoarea bunurilor moştenite. Termenul este fixat la 2 ani

Dacă moștenirea este finalizată în doi ani, moștenitorii NU trebuie să plătească impozitul de 1% pe valoarea bunurilor. Însă, dacă acest termen nu este respectat şi se depăşesc cei doi ani, impozitul poate deveni o povară financiară, mai ales dacă moștenirea conține bunuri valoroase.

Codul Civil spune că dacă faci ceva cu bunurile moștenite, cum ar fi să le vinzi, să renunți la ele sau să faci orice altceva legat de ele, asta înseamnă că ai acceptat moștenirea automat, chiar dacă nu ai spus-o explicit. Practic, prin aceste acțiuni, arăți că vrei să primești moștenirea.

Cum se întocmește un testament, conform legii?

Conform Art. 1.044. din Codul Civil, (1) testatorul îşi dictează dispoziţiile în faţa notarului, care se îngrijeşte de scrierea actului şi apoi i-l citeşte sau, după caz, i-l dă să îl citească, menţionându-se expres îndeplinirea acestor formalităţi. Dacă dispunătorul îşi redactase deja actul de ultimă voinţă, testamentul autentic îi va fi citit de către notar.

(2) După citire, dispunătorul trebuie să declare că actul exprimă ultima sa voinţă. (3) Testamentul este apoi semnat de către testator, iar încheierea de autentificare de către notar.