Moștenitorii și soții divorțați ar putea fi scutiți de impozitul achitat la vânzarea unui imobil
Moștenitorii și soții divorțați ar putea fi scutiți de impozitul achitat la vânzarea unui imobil. Propunerea legislativă apare într-un proiect de lege depus la Senat de mai mulți parlamentari liberali. Camera Deputaţilor este decizională.
Inițiatorii proiectului de lege spun că eliminarea impozitului achitat la vânzarea unui imobil va reduce povara financiară a celor care se află în situații dificile. Propunerea legislativă propune exceptarea de la plata impozitului de 3% aplicat la vânzarea imobilelor pentru două categorii specifice de vânzători:
- moștenitorii legali care vor să vândă un imobil obținut prin succesiune;
- cuplurile care au trecut printr-un divorț și intenționează să înstrăineze casa pe care au cumpărat-o în timpul căsătoriei.
Inițiatorii proiectului de lege spun că moștenirea nu este o investiție realizată în scop speculativ. De aceea, ar fi injust ca o persoană care și-a pierdut un părinte să plătească suplimentar pentru un bun material. În cazul cuplurilor divorțate, ei cred că aplicarea acestei taxe este inechitabilă.

Experții financiar nu văd cu ochi buni această idee
Totuși, această propunere este criticată vehement de experții financiari. Ei cred că va încuraja specula imobiliară, va crea probleme de constituționalitate și că anumite persoane pot profita de pe urma excepțiilor aplicate.
Spre exemplu, cuplurile care dețin mai multe imobile de valoare mare ar putea recurge intenționat la procedura de divorț, tocmai pentru a scăpa de plata taxei.
„Dimpotrivă, mi se pare că legea poate fi abuzată, de exemplu, persoanele care au imobile multe și mari de vândut să divorţeze pentru a nu plăti această taxă sau alte modalităţi pe care eu nu le văd acum.
Este o situație excepțională, atunci când dai o lege, întotdeauna va apărea această discuție dacă nu cumva îi discriminezi pe ceilalți și nu trebuie să dăm o lege pentru fiecare caz particular al fiecărei familii – copii orfani, familii monoparentale, acolo de ce ar plăti când vând un apartament sau vând un alt bun, comparativ cu alte cazuri și așa mai departe”, a precizat un expert financiar în cadrul unei intervenții la Pro TV.
Potrivit legii, cei care divorțează trebuie să achite o taxă de partaj, dar procentul este mai mic față de impozitul achitat la vânzarea unui imobil.
În momentul în care se face transferul de proprietate la notar se percepe o taxă de partaj care este un procent din valoarea imobilului.