O nouă taxă este în discuție pentru fermierii din Danemarca. Această taxă ar urma să fie plătită din 2030. Oficialii danezi speră ca și alte țări să ia exemplul lor. Despre ce este vorba, de fapt?
O nouă taxă pentru fermierii din Danemarca
Începând cu anul 2030, guvernul danez propune impozitarea crescătorilor de animale pentru emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la vaci, oi și porci.
Ministrul Impozitării, Jeppe Bruus, a explicat că noul sistem are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ale Danemarcei cu 70% până în 2030.
„Vom face un mare pas înainte pentru a deveni neutri din punct de vedere climatic în 2045”, a declarat Bruus, potrivit Euronews, adăugând că Danemarca „va fi prima țară din lume care va introduce o taxă reală pe CO2 în agricultură”.
El are speranța că și alte țări vor lua modelul lor.
Acordul a fost semnat luni între guvernul de centru-dreapta și reprezentanții agricultorilor, industriei și sindicatelor.
Începând din 2030, crescătorii de animale din Danemarca vor plăti o taxă de 300 de coroane daneze pe tonă de dioxid de carbon echivalent. Suma este echivalentul a 40,2 euro.
Taxa va crește la 750 de coroane până în 2035. Este echivalentul a aproximativ 100,5 euro.
În ciuda acestui fapt, o deducție de 60% a impozitului pe venit va face ca fermierii să plătească 120 de coroane de coroane pe tonă. Suma este echivalentul cu 16 euro. De asemenea, în 2035, suma va fi de 300 de coroane, adică 40,2 euro.
Taxa trebuie să fie aprobată de Folketing, parlamentul cu 179 de locuri. Este posibil ca măsura să fie adoptată în urma unui consens mai larg.
Măsura vine după protestele majore ale fermierilor
În urma lunilor de proteste ale fermierilor din întreaga Europă împotriva măsurilor de combatere a schimbărilor climatice, Danemarca a propus taxa pe emisiile de carbon care va afecta sectorul agricol al țării.
Măsura a fost descrisă de Societatea daneză pentru conservarea naturii drept „un compromis istoric”.
Maria Reumert Gjerding, șefa organizației, a subliniat importanța acestui compromis pentru:
- restructurarea industriei alimentare daneze
- și pentru atingerea obiectivelor climatice până în 2030
Danemarca, cunoscută pentru exporturile sale de lactate și carne de porc, va impune această taxă și pe emisiile de metan provenite de la animalele de fermă, mai ales de la vaci, care sunt printre cele mai mari surse de emisii de metan.
Conform datelor Statisticii Danemarcei din iunie 2022, în țară se aflau aproximativ 1,4 milioane de vaci, fiecare producând în medie 6 tone metrice de echivalent CO2 pe an.
În timp ce dioxidul de carbon atrage atenția principală în discuțiile despre schimbările climatice, metanul are capacitatea de a captura de aproximativ 87 de ori mai multă căldură decât CO2 pe o perioadă de 20 de ani, conform Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice din SUA.
Sectorul creșterii animalelor este responsabil pentru aproximativ 32% din emisiile de metan generate de om, conform Programului ONU pentru Mediu.
Decizia Danemarcei urmează exemplul Noii Zeelande. Aceasta din urmă a adoptat o lege similară în 2022. Legea a fost revocată recent în urma opoziției puternice din partea agricultorilor.
Noua Zeelandă a decis să excludă agricultura din sistemul său de comercializare a emisiilor. Se va concentra, în schimb, pe alte strategii pentru reducerea emisiilor de metan.