Marcel Boloș promite că nu se va introduce nicio altă taxă sau un alt impozit
Marcel Boloș a accentuat că această garanție este prevăzută în legea bugetului de stat printr-un amendament și că, în cazul puțin probabil al unei necesități de taxe suplimentare în 2024, respectivul articol ar trebui reexaminat. Boloș a evidențiat că, în prezent, această eventualitate nu reprezintă o problemă cu care să se confrunte.
„Ce spuneam de pace fiscală mă refeream la faptul că față de aceste modificări în plus nu va mai fi în discuție pentru anul 2024 nicio altă taxă sau un alt impozit. Acest lucru se știe de la aprobarea legii bugetului de stat că începutul de an, prin amendamentul care a fost adus la legea bugetului de stat, avem zero impozite și taxe în anul 2024. Acestea sunt elementele contextuale și România trebuie să meargă mai departe cu investițiile europene pentru că acestea sunt baza pentru dezvoltarea României pe termen lung”, spune ministrul de Finanțe.
Boloș a menționat că garanția respectivă este inclusă în legea bugetului de stat și că într-o situație extrem de improbabilă în care ar apărea o problemă similară, respectiva garanție din lege, adică acel articol, ar trebui să fie modificat. El a subliniat că în prezent nu se confruntă cu această problemă și că au întregul an 2024 pentru a continua procesul de ajustare bugetară și de reducere a deficitului bugetar. De asemenea, a menționat că există proiecte de investiții din fonduri europene care trebuie implementate și că trebuie să intensifice eforturile în combaterea evaziunii fiscale.
Este esențial să se concentreze asupra evaziunii fiscale
Referindu-se la aprobarea bugetului de stat pentru anul 2024, a precizat că o parte importantă a veniturilor provine din digitalizare sau din lupta împotriva evaziunii fiscale și că este esențial să se concentreze asupra încasării acestor venituri în bugetul de stat, având în vedere obligațiile asumate conform legii bugetului de stat.
„Garanția aceasta o avem în legea bugetului de stat și dacă prin absurd s-ar pune o astfel de problemă acea garanție din lege, acel articol pe care îl avem, ar trebui modificat. Nu se pune problema în acest moment, mai avem anul 2024 în care trebuie să ducem în continuare la bun sfârșit procesul de ajustare bugetară și de ajustare a deficitului bugetar, avem de implementat proiectele de investiții din fonduri europene și mai avem combaterea evaziunii fiscale. La aprobarea bugetului de stat 2024 o componentă importantă de venit a fost cea din veniturile din digitalizare sau combaterea evaziunii fiscale. Trebuie să ne concentrăm eforturile pentru ca acele venituri să ajungă în bugetul de stat pentru că avem o serie de obligații pe care ni le-am asumat prin legea bugetului de stat”, mai spune Boloș.