Spre deosebire de unele comisioane bancare, este posibil, în anumite cazuri, să evitați taxele ATM-ului, dar numai dacă aveți grijă.
Deși știm cu toții cum să folosim un bancomat, iată cum puteți să vă asigurați că sunteți taxat doar pentru suma pe care o retrageți.
Cât sunt taxele la ATM-uri în Europa
În Europa există o varietate de taxe la ATM: deși sunt relativ rare în Marea Britanie, sunt obișnuite în Germania, mai ales dacă utilizați un ATM în afara rețelei băncii. În astfel de cazuri, taxele de aproximativ 4 euro sunt standard în Germania.
Majoritatea băncilor își anunță taxele pentru utilizarea ATM-urilor în Termenii și condițiile lor sau pe site-uri. Dacă unele bănci nu percep o taxă, altele oferă gratuit un număr limitat de retrageri. În schimb alte bănci percep o taxă fixă la fiecare retragere. Taxa se poate aplica numai dacă utilizați un bancomat în afara rețelei băncii și nu uitați să fiți atenți la comisioane mai mari dacă călătoriți în străinătate.
De asemenea, există o taxă fixă de plătit către aparatul în sine, mai degrabă decât către bancă. Acest lucru este mult mai frecvent dacă utilizați un bancomat „independent” pe care îl întâlniți uneori în magazine alimentare, baruri sau alte locații , niciodată în bănci. Cea mai sigură opțiune este să utilizați întotdeauna un bancomat al băncii.
De ce bancomatele percep taxe
Tranzacțiile la ATM au costuri mici pentru bancă. Acest lucru se datorează faptului că banii trebuie depozitați sau pentru că aparatele trebuie întreținute.
Taxele de la ATM-uri acoperă aceste costuri, adesea cu o marjă de profit.
Dacă însă considerați că serviciul oferit, cum ar fi accesul la banii voștri, este ceva pentru care nu ar trebui să plătiți nimic, există bănci care oferă retrageri gratuite de la bancomate.
Cum să evitați comisioanele atunci când utilizați bancomate în Europa
Indiferent dacă călătoriți sau locuiți într-o țară europeană, iată câteva sfaturi despre cum să evitați taxele ATM-urilor:
Găsiți un cont bancar care să nu le debiteze. Unele bănci, în special cele digitale, oferă o serie de retrageri gratuite în fiecare lună.
Alegeți doar bancomatele care aparțin băncilor. ATM-urile „independente” (de tipul celor pe care le găsiți în locații necunoscute sau în interiorul și în jurul magazinelor mici) percep taxe pentru utilizarea serviciului lor. De asemenea, sunt mai puțin sigure decât omologii lor de la sucursalele băncilor.
Atenție mare la retrageri. Dacă aveți un cont care oferă retrageri gratuite numai atunci când utilizați bancomatele sucursalei, opriți mașina și scoateți bani de fiecare dată când sunteți la ATM-ul băncii respective. Dacă banca vă oferă un număr limitat de retrageri gratuite pe lună, scoateți sume mai mari și depozitați surplusul acasă, pentru a evita să aveți la voi o cantitate mare de bani cash.
Plătiți cu cardul de debit cât de mult puteți. Cu cât faceți mai puține plăți în numerar, cu atât aveți nevoie de mai puțin. Folosiți banii cash doar la cumpărături în piață. Apoi, alegeți să plătiți cu cardul, încercați să utilizați contactless sau să efectuați plăți mobile peste tot.
Băncile care dețin ATM-uri îi taxează pe cei care nu le sunt clienți
Pentru al cincilea an consecutiv, toate băncile care dețin ATM-uri, din studiul Bankrate, au raportat că îi taxează pe cei care nu le sunt clienți pentru utilizarea ATM-urilor. Suma percepută de proprietarii bancomatelor este acum de 3,15 dolari, în ușoară creștere față de recordul de anul trecut, de 3,14 dolari.
În total, costul total mediu al unei tranzacții ATM în afara rețelei este acum de 4,73 dolari, ceea ce combină comisionul mediu de 1,58 dolari perceput de propria bancă cu suprataxa medie de 3,15 dolari perceput de o bancă care deține ATM-uri.