În contextul bancar actual, retragerile de cash pot veni cu comisioane considerabile, mai ales dacă sunt efectuate de la bancomatele altor bănci sau de la ghișeu.
Cele mai multe bănci din România permit retrageri gratuite de numerar de la propriile bancomate. Totuși, percep comisioane atunci când retragerile sunt efectuate de la ATM-urile altor bănci.
Retragerile de cash pot veni cu comisioane considerabile
Retragerile de la ghișeu au, în general, costuri mai mari decât cele de la ATM-uri. Situația este următoarea:
- Banca Transilvania și CEC Bank. Aceste bănci aplică un comision procentual, care crește direct proporțional cu suma retrasă. Astfel, comisionul este mai mic pentru sume reduse și crește odată cu valoarea retragerii.
- BCR, BRD, Alpha Bank, OTP și Garanti Bank. Aceste instituții practică un comision procentual fix, însă impun o valoare minimă a comisionului, indiferent de suma retrasă. Acest lucru poate fi avantajos pentru retrageri mari, însă pentru sume mici, comisionul poate deveni o povară suplimentară pentru clienți.
- ING, Raiffeisen Bank și UniCredit. Aceste bănci au renunțat la casieriile fizice și, astfel, nu mai permit retragerile de numerar de la ghișeu. Prin urmare, clienții acestor bănci pot retrage bani doar de la bancomatele proprii sau de la alte bănci (cu comision), în funcție de politicile fiecărei instituții.
Comisioanele pentru retragerile de numerar pot varia semnificativ
Ce comisioane cer băncile din România la ATM-uri? În funcție de politica fiecărei bănci, comisioanele pentru retragerile de numerar pot varia semnificativ:
- BRD și Garanti Bank aplică un comision ridicat de 2%, ceea ce face aceste bănci mai puțin atractive pentru clienții care doresc să retragă sume mari de numerar;
- CEC Bank și Banca Transilvania au comisioane mai mici pentru sume sub 50.000 de lei, cu un comision de 0,85% la CEC Bank și 0,5% la Banca Transilvania. Această diferență îi avantajează pe clienții acestor bănci pentru retragerile mai mici sau moderate.
Mai mult, anumite bănci, precum CEC Bank, solicită clienților să își programeze în prealabil retragerile mari. Dacă clienții CEC Bank își anunță retragerile cu cel puțin 24 de ore înainte, beneficiază de un comision mai mic, de 0,85%. În schimb, pentru sumele neprogramate sau retragerile de valoare mare, comisioanele aplicate sunt mai ridicate.
Pentru a minimiza costurile, este indicat ca fiecare client să verifice politica specifică a băncii la care este client, mai ales atunci când se află în situații ce necesită retrageri mari de numerar sau retrageri de la bancomatele altor bănci. Totodată, acolo unde este posibil, este recomandat să opteze pentru programarea retragerilor de valori mari pentru a beneficia de comisioane reduse.
Comisioanele percepute de 10 dintre cele mai mari bănci din România
Ce comisioane cer băncile din România la ATM-uri? Acestea sunt comisioanele percepute de zece dintre cele mai mari bănci din România:
Banca Transilvania
- Retragere de la ATM propriu: Gratuit;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: 2,5 lei + 0,5%.
BCR
- Retragere de la ATM propriu: Gratuit;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: Gratuit.
CEC Bank
- Retragere de la ATM propriu: Gratuit;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: Gratuit.
BRD
- Retragere de la ATM propriu: 1%, minim 5 lei;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: 1%, minim 10 lei.
ING Bank
- Retragere de la ATM propriu: 1% minim 5 lei pentru contul standard fără venituri recurente și gratuit pentru conturile cu venituri recurente;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: 1% minim 5 lei pentru contul standard fără venituri recurente și gratuit pentru conturile cu venituri recurente.
-
Raiffeisen Bank
- Retragere de la ATM propriu: 1%, minim 10 lei;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: 1,5%.
UniCredit Bank
- Retragere de la ATM propriu: 1% minim 10 lei – pentru cardul Visa Classic/Mastercard Standard și gratuit pentru cardurile Visa Gold/Mastercard Gold și Mastercard Platinum;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: 1,5% minim 10 lei – pentru cardul Visa Classic și gratuit pentru cardurile Visa Gold/Mastercard Gold și Mastercard Platinum.
-
Alpha Bank
- Retragere de la ATM propriu: 0,2%;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: 0,75% + 2,5 lei.
OTP Bank
- Retragere de la ATM propriu: 0,2% pentru cardurile Mastercard și gratuit pentru cardurile Visa;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: 0,5% + 2,5 lei pentru cardurile Mastercard și gratuit pentru cardul Visa primele 5 retrageri pe lună; după, 0,5% + 2,5 lei.
-
Garanti Bank
- Retragere de la ATM propriu: Gratuit;
- Retragere de la alte ATM-uri din România: Gratuit.
Unele bănci aplică un comision exprimat procentual din suma retrasă care crește odată cu sumă
Amintim că unele bănci, precum Banca Transilvania și CEC Bank, aplică un comision exprimat procentual din suma retrasă. Acesta crește odată cu sumă.
Altele, precum BCR, BRD, Alpha Bank, OTP sau Garanti au procent fix. Totodată, stabilesc o sumă minima indiferent de sumă.