Taxă bancomate. Rick Steves este un blogger de călătorii care a ajuns în orice colț al Europei chiar de mai multe ori. Așa că, atunci când vine vorba de sfaturi de călătorie, poate fi considerat o enciclopedie ambulantă.
Taxă bancomate. Fie că este vorba de sfaturi de nișă despre cum să vă bucurați de o vacanță de unul singur fără să vă simțiți singuratic sau de diverse informații practice despre alegerea bagajelor, Steves știe tot aveți nevoie.
De asemenea, publică frecvent informații necesare despre cum ar trebui să vă protejați numerarul în timpul unei vacanțe. Mai ales când trebuie să retrageți bani cash de la ATM-uri.
Deși ATM-urile sunt accesibile aproape oriunde în Europa, mulți turiști se plâng că nu pot scoate bani din cauza lipsei de fonduri. Și nu pentru că bancomatele respective sunt stricate.
Taxă bancomate. Nu uitați că retrageți numerar în moneda locală
„Amintiți-vă de fiecare dată că retrageți numerar în moneda locală”, a scris Steve pe site-ul său, conform Islands.com.
„Dacă limita zilnică este de 300 USD în dolari SUA, puteți retrage doar 275 EUR sau cam așa ceva (în funcție de cursul de schimb). Mulți turiști sunt frustrați după ce primesc un mesaj cu „fonduri insuficiente” și pleacă de la bancomate crezând că le-au fost respinse cardurile. De fapt doreau să scoată mai mulți bani în euro decât limita zilnică permisă”, adaugă el.
Așa că, înainte de a abandona, sunați banca pentru a vă crește limita zilnică. Dacă nu funcționează, încercați să faceți mai multe tranzacții mai mici, deoarece unele bancomate au propriile limite pentru retrageri.
Capcana conversiei dinamice a monedei, larg răspândită în Europa
Taxă bancomate. Rick Steves avertizează asupra altei capcane: conversia dinamică a monedei (DCC). Conceptul sună oarecum inocent – in timpul unei vacanțe retrageți numerar în moneda de acasă, și nu în moneda locală – dar acesta poate fi o șmecherie pentru a scoate mai mulți bani de la turiștii străini.
„ATM-urile din Europa devin din ce în ce mai lacome și mai complicate. Am sfătuit oamenii care folosesc un card de credit pentru a face cumpărături în străinătate să spună NU ofertelor, făcute ca și cum ți-ar face o favoare, „adică sunt taxate în dolari americani. Aceasta este doar o modalitate prin care banca comerciantului impune un curs de schimb prost pentru a face profit suplimentar”, a scris Steves într-o postare pe Facebook.
Alegeți „continuați fără conversie”
Taxă bancomate. Nici măcar bancomatele băncilor nu sunt ferite de această tactică. Steves a spus că aparatele sunt programate cu solicitări înșelătoare pentru a vă face să alegeți DCC, așa că trebuie să fiți foarte atent.
„Dacă un bancomat se oferă să „blocheze” sau să „garanteze” rata de conversie, alegeți „continuați fără conversie”, a sfătuit el, adăugând că ar trebui să rămâneți întotdeauna cu moneda locală.
În caz contrar, nu numai că veți fi supus unui curs de schimb foarte mare, dar s-ar putea să fiți taxat suplimentar în străinătate.
Capcana DCC nu se limitează la bancomate, explică el. Aparate de carduri din magazine au același sistem de a ne păcăli. Steves sugerează să fiți foarte vigilenți cu privire la DCC, indiferent de ceea ce sugerează aparatul ca fiind „util”și să evitați cardurile de debit ca metodă de plată.
Concluzia: când vă aflați în Europa, amintiți-vă întotdeauna să utilizați moneda locală!