Scade impozitul pe venit. Sprijin pentru familiile cu mai mulți copii
Scade impozitul pe venit. Unul dintre subiectele cheie abordate de ministru a fost sprijinul pentru familiile cu mai mulți copii.
Tanczos Barna a declarat că una dintre soluțiile pentru a combate trendul demografic negativ al României ar putea fi scăderea impozitului pe venit pentru aceste familii.
„Este singurul mod prin care un program pe termen lung de corectare a acestui trend demografic negativ poate fi corectat”, a declarat ministrul de Finanțe.
Scade impozitul pe venit. Măsuri pentru reducerea poluării și stimularea mobilității verzi
Un alt subiect important a fost legat de impozitarea vehiculelor vechi. În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România are obligația de a implementa măsuri care să contribuie la reducerea poluării.
În acest context, Tanczos Barna a explicat că urmează o regândire a impozitelor pentru vehicule, cu scopul de a încuraja utilizarea mijloacelor de transport mai puțin poluante.

„Ceea ce este, într-adevăr, în PNRR – este obligația României să reanalizeze modul în care scade poluarea și prin intermediul unor taxe și impozite aplicate la mijloacele de transport.
Este un drum către o mobilitate mai verde, urmează această regândire a impozitării mijloacelor de transport și a folosirii infrastructurii rutiere.
Cred că se poate găsi un echilibru care să ducă, pe de-o parte, la reducerea impozitelor pentru mașinile mai puțin poluante, adică mașinile noi sau nu foarte vechi și o creștere a impozitelor la mașinile poluante.
Cei care nu-și permit mașini noi sunt ajutați prin programul Rabla să achiziționeze mașini noi. Programele acelea trebuie să continue.
Acolo am permis, de exemplu, să fie două tichete de rablă la o singură mașină cumpărată”, a declarat Tanczos Barna.
Programul Rabla 2025-2030
Programul este deschis atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice, inclusiv pentru instituțiile publice și autoritățile locale. Printre condițiile de eligibilitate se numără:
- Domiciliul sau reședința în România pentru persoanele fizice.
- Lipsa datoriilor către bugetul de stat sau bugetele locale.
- Deținerea unui autovehicul vechi, înmatriculat în România, cu o vechime de minimum 8 ani.
Românii vor putea beneficia de sprijinul programului pentru achiziționarea următoarelor tipuri de vehicule ecologice:
- Autoturisme cu propulsie pe benzină sau hibride.
- Autoturisme plug-in hibride.
- Vehicule pur electrice sau alimentate cu pilă de combustie pe bază de hidrogen.
- Motociclete electrice sau pe motor termic.
În schimb, autoturismele alimentate cu motorină nu sunt eligibile pentru sprijinul financiar din cadrul acestui program.
Ce este ecotichetul și cum funcționează?
Ecotichetul este o subvenție nerambursabilă acordată din Fondul pentru Mediu, care se scade direct din prețul de achiziție al vehiculului nou. Valoarea ecotichetului depinde de tipul vehiculului ales:
- 7.000 lei pentru o motocicletă pe motor termic.
- 10.000 lei pentru autoturismele cu motor termic sau hibride.
- 13.000 lei pentru vehiculele plug-in hibride sau motociclete electrice.
- 25.500 lei pentru autoturismele electrice sau cele alimentate cu pilă de combustie pe hidrogen.
Regândirea impozitelor pe proprietăți
În ceea ce privește impozitele pe proprietăți, Tanczos Barna a subliniat necesitatea unor regândiri în acest domeniu, având în vedere discrepanțele existente între impozitele percepute pentru locuințele din diferite zone ale țării.
„Da, este o discuție foarte complicată. Pentru că astăzi, pentru o casă din județul Harghita, de exemplu, e posibil să plătim același impozit ca pentru un apartament de o sută, două sute de mii de euro, din București sau din localitățile învecinate. Cu siguranță, trebuie să se facă diferențierea între un penthouse de 500.000 de euro și apartamentul de aceeași suprafață din Borsec sau Bălan”, mai spune Tanczos Barna.