Locatarii Complexului Evergreen din Iași au descoperit că luxul presupune uneori costuri greu de imaginat. Fiecare dintre cei 510 locatari plătește lunar 1,73 lei pentru a acoperi cheltuielile de spălare a unui preș de dimensiuni mici, situat la intrarea în bloc. Această taxă de lux a stârnit controverse, în condițiile în care dezvoltatorul complexului, CCI Construct Company SRL, este cunoscut pentru reglementările sale controversate și pentru impunerea unor cheltuieli suplimentare.
Taxa de lux impusă pentru un preș banal
Locatarii complexului din Iași sunt taxati lunar pentru curățarea unui preș, descris adesea de aceștia drept „petic” sau de dimensiuni mici, amplasat la intrarea în scara blocului.
„E de râs dacă nu e de plâns. E și penibil, vă spun drept. Covorul ăsta are 40 de centimetri pe 60 de centimetri. Ăsta e un petic care se găsește de cumpărat cu 30 de lei prin magazine. Pe hârtia pe care am primit-o cu cheltuieli apare că sunt 50 de petice de astea la fiecare scară. De unde 50? Că-s maxim 10 în tot complexul, și alea, vai de capul lor. Că mai bine nu le spăla, de banii ăștia cumpăra, în fiecare lună, altele. Râd, că aici e ca în filmele cu proști, pe bune. Astea se fură, nu rezistă la scară. Nu stă nimeni să urmărească pe camere niște preșuri de 2 lei”, a explicat unul dintre locatarii complexului.
Potrivit informațiilor, fiecare dintre cele 510 apartamente din complex contribuie cu 1,73 lei lunar pentru acest serviciu.
În total, se strâng astfel aproximativ 882 de lei pe lună, adică mai mult de 10.500 de lei anual. O sumă semnificativă pentru întreținerea unui preș modest, susțin locatarii.
Costuri suplimentare impuse locatarilor
Locatarii sunt nemulțumiți de această taxă, considerând că preșurile ar putea fi schimbate lunar la un cost mult mai mic decât cel al spălării lor.
De asemenea, costurile pentru alte servicii de curățenie din complex sunt tarifate separat, ceea ce înseamnă o cheltuială suplimentară pentru fiecare apartament.
Costul nu este deloc justificat, spun unii dintre locatari, care consideră că prețul este prea mare pentru serviciile oferite.
Declarațiile soției dezvoltatorului
Eliza Ciubotariu, soția dezvoltatorului și asociata firmei CCI Construct Company SRL, a apărat taxa impusă locatarilor. Ea consideră că această cheltuială este justificată într-un „complex premium”.
„Cine locuiește într-un complex premium trebuie să își permită aceste cheltuieli. Dacă nu, există alte zone rezidențiale mai modeste”, a declarat ea.
Potrivit acesteia, locatarii care aleg să locuiască într-un astfel de complex trebuie să înțeleagă că standardele sunt mai ridicate și, implicit, și cheltuielile mai mari.
Standardele complexului și necesitatea întreținerii
Soția dezvoltatorului a mai adăugat că complexul Evergreen este destinat celor care își doresc un trai de lux.
„Noi, când am terminat complexul, l-am predat spre întreținere și plătesc utilizatorii. (…)Costă 1,73 de lei? Păi, stați puțin, ăsta este standardul complexului. Acesta este un complex, nu locuiești la ghetouri, nu-știu-unde. Covorul de la intrarea în fața scării trebuie curățat și, fiind un complex cu 510 apartamente, vă dați seama că se uzează, trebuie schimbat la un moment dat.
Cine și-a asumat să locuiască într-un complex premium trebuie să își permită să dea 1,73 de lei pe lună să curețe covorul de la intrare. În momentul în care ți-ai asumat să locuiești într-un complex premium trebuie să îți asumi anumite cheltuieli. Nu ai cum să faci reclamație că se curăță covorul de la casa scării. Standardul este de nou, nu ai cum să păstrezi nou și curat un covor, acela trebuie schimbat la un moment dat”, a subliniat Eliza Ciubotariu.
Potrivit acesteia, locatarii care aleg acest tip de locuință trebuie să fie pregătiți să plătească pentru întreținerea unui standard ridicat.
„Mai sunt alte complexe cu standarde mai joase, în alte zone rezidențiale, unde se pot muta cei care nu vor să plătească pentru lux și curățenie. Nu trebuie toți locatarii să se supună unora care au venit în complexul ăsta și nu se potrivesc”, a adăugat ea, citată de bzi.
Critici la adresa taxei
Unii locatari contestă această abordare, considerând că există soluții mai ieftine pentru curățenia de la intrare. Ei cred că alternativele economice sunt mai potrivite decât taxele impuse.
„Este ceva timp de când se achită taxa asta. Aici, totul este posibil, complexul ăsta e plin de probleme, iar el are numai idei de făcut bani. E ca unu` de ăla care, dacă nu reușește să te fure cu măcar 1 leu, nu se simte bine, nu poate trăi, nu simte că a făcut o afacere. Dacă ar fi ca cineva să facă o verificare, la sânge, la tot – acte, construcție, tot –, nu cred că domnul Ciubotariu ar ieși prea bine. În legătură cu covorul din fața ușii de la intrare – bine, ăla e un preș amărât care costă maxim 50 de lei și pentru care plătim așa-zisa taxă de spălare. E mică, dar vă dați seama că se adună. Sunt niște bani dați în plus pentru o imbecilitate, din punctul meu de vedere. Taxa e 1,73 de lei pe lună”, a spus unul dintre locatari.
Eliza Ciubotariu a afirmat că există zone rezidențiale cu standarde mai joase pentru cei nemulțumiți. Aceștia pot alege astfel de locuințe, fără a contesta regulamentele complexului premium.