Taxă suplimentară pentru șoferii cu mașini pe benzină și motorină
Greenpeace propune o taxă suplimentară pentru mașinile cu motoare pe combustie ca să ajute la susținerea achiziției de mașini electrice. Noua taxă ar fi mai mare pentru mașinile care poluează mai mult.
De exemplu, cei care conduc un Volkswagen Golf pe benzină ar plăti o taxă de aproximativ 1.000 de euro, iar cei care conduc un SUV de lux, precum un BMW X5 M, ar putea plăti la 40.000 de euro.
Noua taxă ar aduna 8 miliarde de euro pe an, care ar fi folosiți pentru subvenții la mașinile electrice. Aceste subvenții ar oferi un bonus de 4.500 de euro pentru mașinile electrice mai ieftine de 30.000 de euro, sprijinind achiziția a 1,8 milioane de vehicule electrice.
Numai anul trecut, vânzările de mașini electrice au scăzut semnificativ. Obiectivul de a ajunge la 10 milioane de mașini electrice pe drumurile Germaniei până în 2030 pare imposibil fără o măsură de acest tip, scrie site-ul german Inside Digital.
Mașinile electrice, „un subiect sensibil” pentru România
România stă foarte prost la capitolul mașini electrice, cu o cotă de doar 6-7% în anul 2024, în timp ce media europeană este de aproximativ 14%.
Totuși, specialiștii auto cred că românii vor adopta mai multe mașini electrice pe termen lung, mai ales că statul promite să sprijine această tranziție până în anul 2035, indiferent de cine este la guvernare.
Despre Greenpeace
Greenpeace este o organizație internațională prezentă în peste 55 de țări, care luptă pentru protejarea mediului, schimbarea comportamentelor dăunătoare și promovarea păcii. Greenpeace a fost fondată în 1971, când un grup de oameni a navigat spre o insulă din Oceanul Arctic pentru a opri detonarea unei bombe nucleare. Această acțiune curajoasă a dat startul unei mișcări globale.
Greenpeace expune public companiile și guvernele care afectează mediul. Organizația folosește acțiuni creative și non-violente pentru a atrage atenția asupra problemelor de mediu și pentru a încuraja schimbarea. Pentru a rămâne independentă, Greenpeace nu acceptă bani de la guverne, partide politice sau companii, bazându-se pe donațiile individuale. Organizația colaborează cu comunități locale pentru a proteja mediul și răspunde nevoilor oamenilor pe care îi servește.
Greenpeace are 26 de birouri care operează în 55 de țări. Echipele lucrează direct cu comunitățile afectate, ajutându-le să-și apere mediul înconjurător.