Apare o nouă taxă în spitalele de stat din România. Alexandru Rafila a anunţat lansarea unei noi strategii naţionale de sănătate. El a spus ce măsuri urmează a fi luate.
O nouă taxă pentru cei care ajung în spital. Aceasta le dă posibilitatea să își aleagă medicul care să-i consulte și trateze în spitalele de stat.
Ministerul Sănătăţii a anunţat lansarea unei noi strategii naţionale de sănătate. Ea ar urma să fie aplicată integral până în 2030. Măsura se dorește să schimbe radical felul în care funcţionează în momentul de faţă sistemul medical. Este vizat în special sistemul din spitalele de stat.
“Am discutat mereu despre prevenţie, despre dezvoltarea serviciilor ambulatorii, despre principalele priorităţi – morbiditatea şi mortalitatea în România, am vorbit despre bolile cardiovasculare, cerebrovasculare, oncologice, diabet şi altele”, a spus Alexandru Rafila, citat de Agerpres.
Apare o nouă taxă în spitalele de stat din România. Schimbare majoră în sănătate
Ministrul Sănătății a explicat că toate acestea acum beneficiază de un cadru strategic. El a subliniat că următorii şapte ani sunt esenţiali. În această perioadă se va schimba sistemul de sănătate din punct de vedere al investiţiilor în spitale, în noi clinici ambulatorii. Modificări vor avea loc şi în ceea ce priveşte medicii de familie.
Actul normativ va fi validat de Guvern. El a fost elaborat de către o echipă de experţi în domeniu.
Taxă suplimentară când se merge la un spital de stat
Una dintre cele mai importante măsuri vorbeşte despre înfiinţarea unui Fond pentru calitatea serviciilor medicale. Bani mai mulţi vor fi distribuiţi către furnizorii de asistenţă medicală care sunt cei mai performanţi. Sumele se vor da pe baza unor criterii prestabilite.
Acelaşi plan vorbeşte şi despre plata unei taxe suplimentare când mergi la un spital de stat. Taxa este pentru a putea alege medicul dorit care să te consulte, atât în ambulatoriu, cât şi în spital.
Personalul medical care oferă îngrijiri performante vor putea fi răsplătiţi pentru calitatea acestora. În ceea ce privește medicii de familie, aceștia vor fi integraţi într-o serie de reţele teritoriale pentru îngrijirea bolnavilor cronici.
Asigurările de sănătate pot să aducă bani noi în sistem
Alexandru Rafila a arătat că asigurările de sănătate pot să aducă bani noi în sistem. Ele vor duce şi la un alt tip de abordare în ceea ce priveşte asistenţa medicală. Sunt vizate atât spitalele publice, cât și cele private.
„Ceea ce a existat ca discuţie în spaţiul public ca şi România, de exemplu, spitalele publice să poată să aibă un pachet de servicii care pot fi acordate după programul de lucru sau să poţi să îţi alegi medicul curant şi aşa mai departe şi aceste servicii care ar putea fi oferite în spitale publice tot aşa ar putea să fie rezultatul unui pachet complementar de asigurări, iar acest pachet de asigurări poate fi oferit de un asigurator public sau de unul privat”, a spus Rafila.
Rafila, susținător al asigurărilor complementare de sănătate
El a menționat că foarte multe spitale din Europa fac acelaşi lucru. În opinia sa, acest lucru poate aduce beneficii şi spitalului prin faptul că se poate dezvolta, renova, face investiţii.
Rafila s-a declarat un susţinător al asigurărilor complementare de sănătate. Ministrul a spus că a avut discuţii cu numeroşi operatori economici sau cu societăţi care fac astfel de asigurări. Potrivit acestuia, o sumă de bani deductibilă care poate fi folosită pentru aceste asigurări este folosită în mică măsură.
Ministrul Sănătății a spus că în România s-au extins abonamentele la servicii de sănătate pe care le oferă diverşi furnizori privaţi.