Taxa obligatorie de la 30 septembrie. S-a dat ordinul direct de la Guvern

bani salariul minim

SURSA FOTO: Dreamstime

O nouă taxă va fi obligatorie de la finalul lunii septembrie, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Acesta a precizat că taxa este, de fapt, una care ar fi trebuit să intre în vigoare azi, 30 aprilie. Despre ce este vorba, de fapt?

Taxa pe lux a fost amânată

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat marți, 30 aprilie, că taxa pe lux va fi amânată până pe 30 septembrie.

Conform legislației în vigoare, cetățenii români care dețin locuințe evaluate la peste 500.000 de euro sunt supuși unui impozit de 0,3% aplicat sumei care depășește acest prag. Aceeași taxă se aplică și posesorilor de autoturisme evaluate la peste 75.000 de euro.

El a explicat că a treia categorie de măsuri se referă la marile proprietăți și averi, cu termenul limită inițial fixat pentru data de 30 aprilie.

Potrivit lui, impozitul de 0,5% pentru clădirile evaluate la peste 2 milioane și jumătate de lei și mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 de lei trebuia plătit până la data de 30 aprilie.

În această situație, pentru a putea accesa informațiile referitoare la aceste categorii menționate și pentru a continua dezvoltarea sistemului informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul a fost amânat până pe data de 30 septembrie 2024.

„Cea de-a treia categorie de măsuri este cea referitoare la marile proprietăți, marile averi, a căror termen scadent era pentru data de 30 aprilie. Am amânat și s-a aprobat amânarea acestui termen până la data de 30 septembrie pentru ca sistemul informațional referitor la marile proprietăți să poată să permită accesul la informații privind valoarea impozabilă a clădirilor.

După cum se cunoaște, pentru clădirile mai mari de 2 milioane și jumătate și mijloacele de transport cu o valoare de peste 375.000 lei, impozitul de 0,5% era un impozit cu termenul scadent pentru 30 aprilie, iar în acest context, pentru a avea acces la aceste categorii de informații pe care le-am menționat, dar și pentru a putea continua ceea ce înseamnă sistemul informatic necesar pentru acest tip de impozit, termenul, așa cum am menționat, s-a amânat până pe data de 30 septembrie 2024”, spune acesta.

Marcel Boloș/SURSĂ FOTO: Facebook

Impozitul urma să fie administrat de ANAF

Marcel Boloș a mai spus că toată informația era la autoritatea locală. Acesta a mai precizat că impozitul urma să fie administrat și implementat de către ANAF.

„Deci, noi când am impus măsura, bazele de date și toată informația era la autoritatea locală. Impozitul urma să fie administrat și implementat de către ANAF, autoritate centrală. Încă n-am ajuns la cloud-ul guvernamental ca să asigure interoperabilitatea bazelor de date, încât ANAF-ul să se uite în baza de date a autorității locale, sau invers, autoritatea locală să se uite în baza de date a ANAF-ului. Și de aceea avem aceste tipuri de măsuri. Sigur că în momentul în care vom avea cloud-ul guvernamental operaționalizat, dintr-o simplă tastare se va putea vedea informația și se va putea ajunge la fundamentarea deciziilor mai rapid”, spune acesta.

Ce este taxa pe lux?

Cetățenii români care dețin proprietăți rezidențiale evaluate la peste 500.000 de euro sunt supuși unei taxe de 0,3% aplicată sumei care depășește acest prag. Aceeași taxă se aplică și posesorilor de autoturisme evaluate la peste 75.000 de euro.

Taxa pe lux trebuie plătită pentru întregul an fiscal. ANAF se arăta că cei vizați au obligația să o calculeze și să o declare. De asemenea, ei trebuie să o și achite la ANAF până la data de:

  • 30 aprilie inclusiv pentru proprietăți (pentru anul acesta, a fost amânată)
  • 31 decembrie inclusiv pentru mașini, în fiecare an fiscal respectiv

O caracteristică distinctivă a impozitului aplicabil pentru mașini este că acesta trebuie plătit pentru o perioadă de cinci ani. Perioada începe de la data achiziției autovehiculului. Această regulă reflectă o ajustare temporală, luând în considerare perioada de utilizare și deprecierea mașinii.