Regatul Unit va impune o taxă nouă din aprilie 2025

An Nou, taxă nouă… Începând cu 2 aprilie 2025, toți cetățenii europeni, inclusiv românii, vor trebui să obțină o Autorizație Electronică de Călătorie (ETA) pentru a pătrunde pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Indiferent de scopul călătoriei – turistică, de afaceri sau simplă tranzitare a unui aeroport – această autorizație va deveni o cerință esențială înainte de a păși pe teritoriul britanic.

Cum o obții? ETA poate fi solicitată rapid printr-o aplicație online, începând din 5 martie 2025. Odată aprobată, autorizația va fi valabilă timp de doi ani, permițându-ți să călătorești în Regatul Unit de mai multe ori pe durata acestei perioade. O schimbare majoră pentru toți cei care doresc să viziteze sau să tranziteze insulele britanice!

Cine nu va avea nevoie de Autorizația Electronică de Călătorie?

Ministerul Afacerilor Externe din România anunță că românii din următoarele categorii sunt scutiți de la obligația de a obține Autorizația Electronică de Călătorie (ETA) pentru a călători în Regatul Unit:

  • cei care sunt rezidenți sau în proces de obținere a rezidenței în Marea Britanie;
  • diplomații străini acreditați pe teritoriul britanic;
  • cetățenii români care dețin vize de studii, muncă sau alte vize valabile pentru Marea Britanie.

Astfel, dacă te afli în una dintre aceste situații, poți călători fără a te îngrijora de ETA!

Cât va costa și ce trebuie să știi despre Autorizația Electronică de Călătorie ETA?

Autorizația Electronică de Călătorie (ETA) va costa aproape 60 de lei, mai exact 10 lire sterline (59,5 lei, la cursul oficial BNR), indiferent de vârstă, inclusiv pentru minori. Taxa va fi plătită în momentul aplicării online, însă este important de reținut că această sumă nu va fi restituită dacă solicitantul renunță la călătorie sau renunță la autorizație din orice motiv.

Potrivit ministrului pentru Migrație și Cetățenie, Seema Malhotra, scopul taxei este de a îmbunătăți securitatea, prin implementarea unor tehnologii moderne și prin reformarea sistemului de imigrare.

„Extinderea la nivel mondial a ETA demonstrează angajamentul nostru de a spori securitatea prin noi tehnologi și prin încorporarea unui sistem modern de imigrare”, a declarat oficialul britanic.

Seema Malhotra
Seema Malhotra (SURSA FOTO: gov.uk)

Este important de subliniat că ETA nu este echivalentă cu un permis de ședere, muncă sau studii în Marea Britanie. Românii care doresc să studieze, să muncească sau să rămână pe termen lung în Regatul Unit vor avea nevoie de viză, în funcție de scopul călătoriei.

Pe de altă parte, românii pot vizita Marea Britanie în scop turistic sau pentru vizite de până la șase luni într-un an, fără a fi nevoie de viză.