Taxă obligatorie pentru români. Crește automat din 1 ianuarie 2025. Plata nu se poate evita

bani

SURSA FOTO: Dreamstime

Ce taxe și impozite se vor schimba odată cu creșterea salariului minim. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că începând de la 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie va fi de 4.050 de lei, aceasta fiind a treia creștere a salariului minim din 2024. Această modificare va influența, de asemenea, taxele, impozitele și contribuțiile care trebuie plătite statului.

Ce taxe și impozite se vor schimba odată cu creșterea salariului minim

Ce taxe și impozite se vor schimba odată cu creșterea salariului minim. Unul dintre cele mai importante impozite aplicate salariului minim este impozitul pe venit. Începând de anul viitor, pentru un angajat cu salariul minim majorat la 4050 de lei, impozitul pe venit se calculează pe baza impozabilă (salariul brut minus contribuțiile CAS și CASS), ținând cont și de scutirea de 300 de lei.

În același timp, contribuția la sistemul public de pensii, Pilonul I (CAS), reprezintă 25% din salariul brut. În cazul unui salariu minim, aceasta echivalează cu aproximativ 1012,5 lei și se aplică la salariul brut integral, fără a se lua în considerare scutirea de 300 de lei.

Aceeași regulă se aplică și pentru contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), care este de 10% din salariul brut, fără a beneficia de nicio scutire.

Majorarea salariului minim brut în 2025 va aduce automat și o creștere a deducerii personale de bază, o sumă care se scade din venitul brut înainte de aplicarea impozitului pe venit (10%), reducând astfel baza impozabilă. De asemenea, angajatorul este responsabil pentru plata contribuției asiguratorii pentru muncă (CAM), destinată acoperirii riscurilor precum șomajul și accidentele de muncă.

Această contribuție nu se deduce din salariul brut al angajatului, ci este plătită în întregime de angajator.

SURSA FOTO: Dreamstime

Salariul minim pe economie va crește de la 1 ianuarie 2025

Premierul României, Marcel Ciolacu, a anunțat că, începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim pe economie va fi de 4.050 de lei. Această măsură va plasa România pe drumul către alinierea cu salariul minim european, respectând directiva care stipulează că această valoare trebuie să se situeze între 47% și 52% din salariul minim european, iar România va atinge astfel pragul de 47%.

În prezent, aproximativ 760.000 de angajați beneficiază de salariul minim brut garantat, ceea ce reprezintă 13,9% din totalul angajaților activi. Suma de 4.050 de lei constituie 47% din salariul minim european.

De asemenea, Guvernul Ciolacu a decis să mențină scutirea de taxe pentru cei 300 de lei din salariul minim pe economie.

„Am stabilit, azi, în Comitetul Național Tripartit că, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim va fi 4.050 de lei. Intrăm, astfel, pe traseul salariului minim european! Respectăm directiva europeană care arată că această valoare trebuie să se încadreze intre 47 și 52 la sută din salariul minim european (România va fi la 47%).

De asemenea, am căzut de acord să menținem scutirea de taxe pe cei 300 de lei din salariul minim. Apreciez din nou seriozitatea și responsabilitatea partenerilor sociali, acest dialog fiind #calea sigură pentru a asigura un nivel corect al veniturilor pentru salariații din România”, a scris, miercuri, Marcel Ciolacu pe Facebook.