Cetățenii marilor orașe se pregătesc pentru o creștere semnificativă a impozitelor și taxelor locale în 2025. Aceste majorări vor influența costurile pentru servicii esențiale precum salubritatea și parcările.

O majorare drastică a taxelor în Constanța

Locuitorii din Constanța se confruntă cu cea mai mică taxă din țară pentru colectarea gunoiului, de doar 8 lei lunar. Consiliul local a decis, însă, să efectueze o creștere drastică a acestei taxe cu 150%, la 20 lei/persoană.

Începând cu 1 ianuarie 2025, o familie formată din patru persoane, adică doi adulți și doi copii, va plăti aproximativ 80 de lei lunar, ceea ce înseamnă 960 de lei pe an.

constanta
SURSA FOTO: Dreamstime

„Plăteşti cât produci vizavi de gunoi. Acest principiu se aplică în toate oraşele, mai puţin la noi, această taxă era subvenţionată. Era subvenţionată de la 17 lei la 8 lei.

Taxele de gunoi s-au mărit și se vor mări din ce în ce mai mult astfel încât să se facă colectarea selectivă”, a declarat Ionuț Rusu, viceprimar.

În plus, șoferii care folosesc domeniul public vor fi obligați să plătească o taxă suplimentară de 200 de lei. De asemenea, rezervarea unui loc de parcare pentru rezidenți va costa 500 de lei, în creștere de la 255 de lei.

Creșteri de tarife pentru apă, în Transilvania

În Transilvania, creșterile de prețuri au început deja și sunt destul de mari. Locuitorii din Cluj, Sălaj și Mureș simt deja impactul majorării tarifului la apă de la robinet, care a crescut cu 9%, atingând acum peste 6 lei pe metru cub.

De asemenea, în Turda, cetățenii se pregătesc pentru o majorare semnificativă a costului serviciilor de canalizare, care va ajunge la 100% din prețul apei consumate, față de 80% cât era anterior.

Conform unui grafic aprobat de Consiliul Local Cluj-Napoca, taxele pentru apă și canalizare se vor scumpi în fiecare an până în 2028. De asemenea, locuitorii din Timișoara se așteaptă la majorări de prețuri începând cu anul viitor.

„În 2025 vom avea în vedere hotărârea Consiliului local prin care au fost indexate sumele impozabile cu 10,4%. Rată inflaţiei, exact”, a afirmat Carmina Nițescu, director executiv al Direcției Fiscale Timișoara, potrivit Observator.

Brașov și București, taxele și impozitele au crescut cu 14%

La Brașov, taxele și impozitele locale au crescut cu 14% în acest an. Cu toate acestea, primăria nu a anunțat, până în prezent, planuri pentru 2025.

„Nu am introdus noi impozite pentru anul următor, noi impozite pe care braşovenii sau cei care deţin proprietăţi în municipiul Braşov să fie nevoiţi să le plătească”, a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov.

În București, taxa de salubrizare variază considerabil, având valori între 14 lei în Sectorul 6 și 25 de lei de persoană în Sectorul 4.