Polițe RCA cu 60% mai scumpe decât anul trecut
Polițe RCA cu 60% mai scumpe decât anul trecut. Prețurile pentru asigurările RCA au crescut considerabil, în ciuda faptului că Guvernul a impus un plafon pentru tarifele acestora în ultimii doi ani. Falimentele majore ale două companii de asigurări au destabilizat piața, iar șoferii români se confruntă acum cu o creștere a costurilor, fiind nevoiți să plătească polițe cu până la 60% mai mari decât în urmă cu patru ani, suportând astfel greșelile altora.
Tarifele RCA au înregistrat creșteri semnificative, chiar dacă Guvernul a intervenit acum doi ani pentru a plafona prețurile. De exemplu, un șofer de 37 de ani din București plătește în acest an aproape 300 de lei în plus pentru polița RCA a unui autoturism de oraș. Aceasta în ciuda faptului că tarifele aplicate de companiile de asigurări sunt înghețate la nivelul lunii februarie 2023 și pot fi ajustate doar cu maximum 6,8%.
Factorii care contribuie la creșterea polițelor RCA
Unul dintre factorii care contribuie la creșterea polițelor RCA este poziția României în topul țărilor cu cele mai multe accidente rutiere, ceea ce face ca decontarea pagubelor să fie una dintre cele mai costisitoare din Europa Centrală și de Est, explică specialiștii. Mai mult, inflația generală afectează și prețul acestor polițe.
Comparând situația actuală cu cea din 2021, se observă o creștere semnificativă a tarifelor. Astfel, tariful mediu pentru o poliță RCA pentru persoanele fizice era de 790 de lei în 2021. În 2022, odată cu cel mai mare faliment din piața asigurărilor, cel al City Insurance, prețurile au crescut cu peste 40%, ajungând la 1.111 lei. În anii următori, prețurile au continuat să crească, iar în 2024 tariful mediu pentru o asigurare a ajuns la 1.271 lei, conform unui raport al ASF. În cazul persoanelor juridice, tariful mediu a crescut de la 1.329 de lei în 2021 la 1.863 de lei în 2022, apoi la 1.949 de lei în 2023 și 2.031 de lei în 2024, înregistrând o creștere de 52,9%.
Guvernul a decis recent prelungirea plafonării prețurilor pentru polițele RCA cu încă 3 luni, măsura urmând să fie valabilă până la sfârșitul lunii iunie 2025. Chiar și cu această măsură de plafonare și cu costurile tot mai mari, profitul companiilor de asigurări a crescut semnificativ în ultimii ani
„Profitul net al societăților de asigurare la nivelul întregii piețe a continuat să crească și în primul semestru din anul 2024, tendință manifestată începând cu 2021, influența principală fiind creșterea primelor RCA în ultimii ani, segmentul asigurărilor auto obligatorii de răspundere civilă fiind cel mai bine reprezentat pe piața asigurărilor din România”, se arată în raportul ASF.
Societățile de asigurări au înregistrat un profit net de 892 de milioane de lei în prima jumătate a anului 2024, în creștere cu 82% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform raportului.