Primăria Bucșani a pierdut un alt proces cu OMV Petrom

Primăria Bucșani a pierdut un alt proces cu OMV Petrom, legat de taxa locală anuală în valoare de 1.000 de lei impusă pentru fiecare sondă de petrol și gaze.

În urmă cu doi ani, reclamanta OMV Petrom SA, în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al comunei Bucșani, județul Dâmbovița, a solicitat unui complet de judecată de la Tribunalul București anularea în parte a Hotărârii CL 29/21.04.2021 privind aprobarea indexării nivelului taxelor si impozitelor locale pentru anul 2022 cu rata inflaţiei stabilita pe anul 2020, respectiv, a prevederilor referitoare la taxa pentru activitatile cu impact asupra mediului înconjurător, incluse in Anexa 1 a Hotărârii CL 29/21.04.2021, la capitolul „Alte taxe locale” – „Taxă pentru activități cu impact asupra mediului – 1.000 lei/fiecare sondă de petrol ori gaze”.

În motivarea cererii, OMV Petrom SA a demonstrat că taxele impuse sunt nelegale și netemeinice pentru că nu sunt fundamentate pe argumente de ordin tehnic, în măsură să demonstreze un eventual impact real asupra mediului înconjurător a activităților taxate, fapt ce contravine prevederilor Art. 486 alin. 2 din Codul Fiscal.

Cuantumul taxei este stabilit în mod aleatoriu, fapt ce contravine prevederilor art. 56 din Constituţia României și principiului eficienței impunerii, consacrat de Art. 3 din Codul Fiscal. Taxa impusă în sarcina reclamantei are caracter discriminatoriu în raport de alţi agenţi economici.

Ce a reținut instanța de judecată?

Instanța de judecată a reținut că Hotărârea CL nr. 53/17.12.2018, prin care s-a stabilit taxa pentru activităţi cu impact asupra mediului înconjurător începând cu anul 2019, a fost adoptată în baza unei documentaţii compuse din expunerea de motive a primarului nr. 10430/15.11.2018 şi din raportul de specialitate nr. 10429/15.11.2018 al biroului financiar contabil privind aprobarea nivelului taxelor şi impozitelor locale pentru anul 2019, în conţinutul căreia nu se regăseşte raţionamentul stabilirii unei taxe de 1000 de lei pe fiecare sondă de petrol ori gaz deţinute de reclamantă pe raza teritorială a UAT Bucșani, scrie JustNews.

taxe si impozite taxe pe boală taxă taxa pe lux
SURSA FOTO: Dreamstime

Expunerea de motive a stat la baza proiectelor de hotărâre prin care s-a produs instituirea acestei taxei locale. Totuși, ea nu menţionează motivele care au stat la baza emiterii hotărârilor și nu prevede impactul socio-economic.

Drept urmare, taxa de mediu astfel stabilită este nelegală, fiind stabilită în afara cadrului general al impozitelor şi taxelor, în mod vădit aleatoriu si fără a întruni criteriile pentru a fi considerată o taxă rezonabilă, în accepţiunea dreptului Uniunii Europene (UE).

Decizia Tribunalului București

De aceea, la sfârșitul anului 2022, Tribunalul București a hotărât următoarele:

„Admite cererea de chemare în judecată. Anulează în parte HCL Com.Bucşani nr.29/21.04.2021, respectiv numai cu privire la taxa pentru activităţile cu impact asupra mediului înconjurător (art.8), inclusă în anexa 1 a hotărârii, la capitolul ”Alte taxe locale”. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. C

ererea de recurs se va depune, în caz de formulare, la Tribunalul Bucureşti-secţia a II-a contencios administrativ şi fiscal, sub sancţiunea nulităţii. Pronunţată azi, 30.12.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.”

Consiliul Local al comunei Bucșani a atacat sentința cu recurs. Recent, Curtea de Apel București a respins recursul. De aceea, sentința a rămas definitivă.

Pe scurt, Primăria Bucșani a pierdut un alt proces cu OMV Petrom.