Taxa pe boală. Ce se întâmplă cu impozitul pe concedii medicale

angajați concedii medicale

SURSA FOTO: Dreamstime

Taxa pe boală. Angajații vor mai avea de plătit impozitul pentru concedii medicale. Asta pentru că votul privind eliminarea acestei taxe a fost amânat.

Coaliția a amânat votul pentru eliminarea taxei pe boală până pe 12 martie, ceea ce înseamnă că sute de mii de români vor fi taxați în continuare cu 10% pentru concedii medicale.

Impozitul pe concedii medicale se plătește până pe 12 martie

Această decizie a stârnit un val de revoltă în rândul medicilor de familie, în timp ce guvernul a anunțat verificări privind modul în care sunt eliberate documentele pentru concediile medicale.

PSD și PNL au decis să amâne votul în Camera Deputaților pentru eliminarea taxei pe boală până pe 12 martie. În Senat fusese deja scos impozitul de 10%.

Cu toate acestea, modificările legislative trebuie să parcurgă întregul parcurs legislativ pentru a fi aplicate integral, iar în Camera Deputaților, proiectul ar putea fi din nou modificat.

Nemulțumirea medicilor de familie a fost generată și de anunțul Ministerului Sănătății privind verificările pentru documentele privind concediul medical. Autoritățile doresc să trimită controale la medici pentru a stabili dacă aceste concedii sunt justificate, în timp ce oamenii critică taxarea discriminatorie care se aplică doar pentru anumite categorii de boli.

În urma declarațiilor liderilor politici și anunțurilor autorităților, s-a adus în discuție necesitatea justificării unor concedii medicale.

Se anunță controale la medicii de familie

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a subliniat existența unor cazuri în care se eliberează un număr mare de concedii medicale pentru aceleași afecțiuni, iar verificările ar trebui direcționate către aceștia pentru a se asigura că documentele sunt justificate.

Potrivit acestuia, primele patologii prezente pentru care s-a eliberat concediu medical sunt „afecţiunile coloanei vertebrale şi infecţiile respiratorii”.

„Cred că acolo trebuie să fie direcţionate acţiunile de verificare, să vedem cine eliberează numere, cantităţi foarte mari de certificate de concediu medical şi (…) trebuie să vedem dacă acest lucru este justificat de realitate.

Cred că asta este un lucru care îl preocupă pe domnul prim-ministru şi exemplele pe care le-a dat au fost legate de frecvenţa concediilor medicale”, a spus Rafila.

În 2023, peste 3 milioane de concedii medicale au fost acordate pentru pacienți care suferă de cancer și proaspete mămici. Aceste cifre atrag atenția autorităților asupra necesității de a monitoriza și de a reglementa modul în care sunt eliberate aceste documente esențiale pentru îngrijirea sănătății populației.