Asociaţia "Pet Hope" din Timişoara a făcut publică propunerea de hotărâre de Consiliu Local privind gestionarea câinilor şi controlul reproducerii acestora, care cuprinde şi celebra taxă pe câine la exemplarele nesterilizate şi fără pedigree.

Potrivit acestui proiect, timişorenii care nu îşi sterilizează patrupedele vor fi obligaţi să plătească o taxă anuală de 100 de lei, scrie RADOR. Autorităţile locale consideră că singura soluţie pentru a reduce înmulţirea câinilor de pe străzi este sterilizarea în masă a acestora. Şi nu doar a celor maidanezi, ci şi a celor din gospodăriile oamenilor.

Reprezentanţii municipalităţii au lucrat împreună cu asociaţiile de protecţie a animalelor şi alte organizaţii şi instituţii la elaborarea unui proiect de hotărâre pe această temă. Viitoarea hotărâre de consiliu local va impune deţinătorilor de câini cu vârsta mai mare de cinci luni să identifice animalele prin microcipare şi să-i înregistreze la un medic veterinar de liberă practică şi la primărie, iar deţinătorii de câini fără pedigree au obligaţia sterilizării animalelor cu vârsta de peste şase luni.

Potrivit unor calcule statistice estimative, în gospodăriile timişenilor se află aproximativ 18.000 de câini – a precizat viceprimarul Dan Diaconu. Reprezentanţii municipalităţii urmează să anunţe în perioada următoare data la care va fi organizată dezbaterea publică pe această temă.

Ce cuprinde proiectul

În primul rând proiectul face referire la sterilizarea câinilor cu şi fără deţinător şi returnarea în locul lor de provenienţă, scrie tion.ro, care citează proiect făcut public de Asociaţia “Pet Hope”.

„Gestionarea câinilor cu şi fără deţinător se face prin identificare, sterilizare şi returnare către deţinător, respectiv în teritoriu/ habitat. Prin excepţie, nu vor fi returnaţi câinii care s-au dovedit a fi agresivi (…), câinii nerecuperaţi sau bolnavi şi câinii solicitaţi pentru adopţie care urmează să fie preluaţi”, se arată în proiectul de hotărâre. Prin „returnarea în teritoriu” se înţelege „procedura de repunere a câinelui, după identificare şi sterilizare, în teritoriul din care a fost preluat, cu excepţia zonelor centrale şi istorice (…)”, explică cei care au lucrat la elaborarea proiectului.

„Câinii care nu sunt nici bolnavi nici agresivi se întorc în teritoriu crotaliaţi, dar nu în zonele turistice, există o zonă definită până la inelul 2 de circulaţie ar veni”, a explicat Diaconu. Pe perioada în care vor fi cazaţi la adăposturi, câinii adunaţi de pe străzi, fără deţinător, vor fi evaluaţi medical şi sub aspectul agresivităţii, identificaţi, deparazitaţi, vaccinaţi, sterilizaţi şi bineînţeles hrăniţi. După tratare, deparazitare internă şi externă, vaccinare antirabică, sterilizare, identificare şi înregistrare, câinii fără deţinător şi neagresivi conform evaluării medicilor veterinari, care nu au fost adoptaţi sau revendicaţi, vor fi returnaţi în teritoriul din care au fost capturaţi.

Ce se întâmplă în cazul în care unul dintre patrupede este revendicat?
„Revendicarea animalelor de către solicitanţi se va face gratuit, pe baza unei declaraţii de adopţie. Începând cu a doua capturare şi adăpostire a aceluiaşi câine cu deţinător în adăpostul public, serviciul public va percepe persoanei care revendică animalul plata unei taxe de revendicare reprezentând cheltuielile medicale şi de întreţinere a câinelui”, se arată în proiect. „Este un fenomen care se întâlneşte destul de des. Câinii sunt revendicaţi şi lăsaţi apoi din nou pe stradă. În prezent se cheltuie aproximativ 5 lei cu hrana pentru fiecare câine, plus alte costuri de îngrijire”, spune Diaconu. Câinii care nu pot fi returnaţi în teritoriu şi nu sunt şi revendicaţi de nimeni vor rămâne în adăpost până la adopţie sau până la dispariţia pe cale naturală… Doar animalele diagnosticate cu boli incurabile în urma unui examen medical vor putea fi eutanasiate.
Costurile de deparazitare, tratare, vaccinare antirabică, sterilizare şi identificare a animalelor fără deţinător vor fi suportate de către primărie în limita bugetului prevăzut pe fiecare an în curs.

Obligaţii pentru proprietarii de câini

Viitoarea hotărâre de consiliu local va impune câteva obligaţii şi pentru proprietarii de câini, cea mai importantă fiind sterilizarea. „Deţinătorii de câini cu vârsta mai mare de 5 luni au următoarele obligaţii: să identifice cel puţin prin microcipare şi să înregistreze câinii deţinuţi la un medic veterinar de liberă practică şi la primărie, în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei hotărâri; să anunţe la primărie în termen de 15 zile înstrăinarea, pierderea sau decesul câinelui; să deţină carnete de sănătate completate corespunzător. Deţinătorii de câini fără pedigree au obligaţia sterilizării animalelor cu vârsta de peste 6 luni într-un interval de 8 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, potrivit proiectului publicat pe site-ul Pet Hope, conform tion.ro.

Sunt prevăzute amenzi pentru cei care nu recurg la microcipare şi nu anunţă la primărie că şi-au pierdut câinele sau companionul lor a murit ori nu au carnete de sănătate completate corespunzător. Sancţiuni sunt prevăzute şi pentru proprietarii de câini necastraţi/ nesterilizaţi care permit împerecherea animalelor pe care le deţin cu animale fără deţinător. Diaconu spune însă că mai trebuie discutat în privinţa termenelor şi a valorii amenzilor.

Se impune şi un termen pentru sterilizare, de cel mult un an de la adoptarea hotărârii de consiliu. Cei care nu îşi sterilizează animelele vor fi obligaţi să plătească o taxă – taxa pe câine fără pedigree şi nesterilizat. „Deţinătorii care nu îşi sterilizează câinii fără valoare chinologică cu vârsta de peste 5 luni, într-un termen de maxim 12 luni de zile de la adoptarea prezentei, vor plăti o taxa anuală la bugetul local pentru fiecare câine nesterilizat/ necastrat pe care îl deţin, într-un cuantum de 100 de lei per câine nesterilizat”, se mai arată în proiect.

Mai multe detalii pe tion.ro