Taxa pe fast-food va duce la creşterea preţurilor şi la plecarea multinaţionalelor

Introducerea unei taxe fast-food va duce la o creştere a preţurilor şi la mutarea activităţii companiilor  multinaţionalelor din industria alimentară în alte ţări, determinând o dependenţă şi mai mare de importul de alimente, a declarat preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu pentru Mediafax. "Aceasta este o taxă nebună, este ca şi cum ne învaţă ei acum mersul pe jos sau ce să mâncăm sănătos. Orice aliment consumat în exces este dăun

Introducerea unei taxe fast-food va duce la o creştere a preţurilor şi la mutarea activităţii companiilor  multinaţionalelor din industria alimentară în alte ţări, determinând o dependenţă şi mai mare de importul de alimente, a declarat preşedintele Federaţiei din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu pentru Mediafax.

„Aceasta este o taxă nebună, este ca şi cum ne învaţă ei acum mersul pe jos sau ce să mâncăm sănătos. Orice aliment consumat în exces este dăunător, dacă punem o taxă ca să descurajăm cumpărarea unor produse este o nebunie. Vor să distrugă industria alimentară”, a spus liderul sindical.

Frumosu este nemulţumit şi de faptul că reprezentanţii Guvernului  nu au discutat cu partenerii sociali înainte de finalizarea proiectului de lege.

El consideră că această taxă este o măsură disperată, din cauză că sistemul de sănătate nu mai are bani. „Vorbesc în cunoştinţă de cauză, deoarece fac parte din Consiliul de Administraţie la una din case de asigurări de sănătate, unde bugetul cheltuielilor de personal s-a redus substanţial”, a explicat Frumosu.

Taxa va afecta atât micile firme cât şi multinaţionalele

Din cauza acestei taxe, Dragoş Frumosu este de părere că societăţile mici se vor închide şi va creşte numărul de şomeri, ceea ce va duce la importul de produse. „Mi-e teamă că multe multinaţionale îşi vor muta activitatea în alte ţări, unde fiscalitatea e mai redusă”, a adăugat Frumosu.

Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a anunţat, marţi, că intenţionează să introducă o nouă taxă, după cea de viciu, şi anume taxa pe fast food, pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate.

Taxa pe fast food va fi percepută începând cu luna martie 2010 şi impusă companiilor care produc, importă sau prepară produse tip fast food, de patiserie-cofetărie, snacksuri, chipsuri, precum şi băuturi răcoritoare.

SURSA: Mediafax

DETALII

Citeşte şi: Micula, European Drinks: Taxa pe fast-food va scădea consumul