Colectionarul de ceasuri de la Finante, Sebastian Vladescu, vorbea si el, la un moment dat, despre majorarea accizelor la aceste produse, dar a pasat problema pentru la anul. si-a dat seama, probabil, ca o astfel de masura ar pica acum ca o bomboana pe coliva inundatiilor. Insa Nicolaescu vorbeste destul de detasat despre ceea ce el numeste “taxa pe viciu”, motivand ca are nevoie de bani pentru sanatate. Intentia ministrului nu este insa deloc originala. Pe vremea cand era liberal si sef al Finantelor, Decebal Traian Remes aplicase si el o “taxa pe scaun” in restaurante. Masura nu a avut insa viata lunga, fiind scoasa la presiunea colegilor de partid. Iata insa ca acum taxa se intoarce.

In stilul sau caracteristic, presedintele Basescu promitea recent ca va fi primul care se va lasa de fumat dupa ce Guvernul va mari acciza la tigari si “o va duce la Sanatate”. Basescu a batut saua, dar Vladescu n-a priceput. A percutat, in schimb, Nicolaescu, care a si inceput sa faca socoteli. O taxa de un euro pe pachetul de tigari si de pana la 2,5 euro pe bauturi alcoolice ar aduce la buget vreo 200 de milioane de euro pe an. Numai ca ceea ce scapa din vedere Nicolaescu este faptul ca si in conditiile actuale de pret, contrabanda cu tigari si alcool infloreste. Fenomenul a capatat o asemenea amploare, incat nici Sebastian Bodu, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, nu-si mai ascunde ingrijorarea.


Piata neagra a tigarilor ajuns la 300-400 milioane de euro, in vreme ce vanzarile cu acte in regula s-ar cifra la un miliard de euro anual. Cam tot atat valoreaza si piata bauturilor alcoolice, si ea profund macinata de comertul ilegal. Greu de spus ce sanse are Nicolaescu sa stranga bani de pe urma viciilor, in conditiile in care experienta a dovedit ca orice majorare de impozit sau taxa a antrenat, de fiecare data, imaginatia romanilor pentru a gasi noi solutii de a fenta fiscul.