Cum se aplică „taxa pe lux”?

Din anul 2024 și pentru o durată de cinci ani, statul impune o taxă adițională asupra mașinilor și imobilelor cu valoare ridicată, impunând proprietarilor obligativitatea de a complet și depune o declarație la ANAF. Astfel, începând cu 1 ianuarie, a fost introdusă o nouă taxă cunoscută sub denumirea de „taxa pe lux”, aplicabilă locuințelor și autoturismelor scumpe.

Cuantumul acesteia este de 0,3% din suma care depășește 2,5 milioane de lei pentru proprietățile imobiliare, echivalentul a aproximativ 500.000 de euro, și 375.000 de lei pentru autoturisme, adică 75.000 de euro.

Legea 296/2023, adoptată la sfârșitul lunii octombrie, introduce în Codul Fiscal un titlu nou care instituie un impozit special pentru bunurile imobile și mobile cu valoare înaltă. Pentru a implementa taxa pe lux, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) trebuie să stabilească modelul și conținutul declarației care va fi utilizată în aceste situații. ANAF a pus în dezbatere un proiect de ordin joi, cu scopul de a stabili detaliile legate de declarația privind taxa pe lux.

Impozitul se aplică pe o perioadă de cinci ani

Conform prevederilor legale, impozitul special va viza casele și autoturismele cu valoare ridicată, și anume:

  • persoanele fizice care, la 31 decembrie a anului fiscal precedent, dețin clădiri rezidențiale în proprietate sau proprietate comună în România, cu o valoare impozabilă care depășește 2.500.000 de lei (~500.000 de euro);
  • persoanele fizice și juridice care dețin autoturisme înmatriculate sau înregistrate în România, cu o valoare de achiziție individuală ce depășește 375.000 de lei (~75.000 de euro);

Impozitul se aplică pe o perioadă de cinci ani, începând cu anul fiscal în care are loc predarea-primirea autoturismului sau pentru fracțiunea de ani rămasă până la atingerea perioadei de cinci ani de la acea dată pentru cele cu predare-primire anterioară. Pentru cei care au finalizat deja predarea-primirea mașinii, taxa se plătește pentru fracțiunea de ani rămasă până la împlinirea celor cinci ani de la acea dată.

În alternativă, pentru cei care vor realiza predarea-primirea autoturismului în viitor, taxa se aplică pe o perioadă de cinci ani începând din anul fiscal al predării-primirii.

Din acest an, taxa pe valoarea adăugată pentru locuințele sociale noi și cele cu o suprafață utilă de maximum 120 mp va crește de la 5% la 9%. În prezent, costul unui apartament de acest tip este de 630.000 de lei, iar în urma majorării TVA, prețul va atinge 654.000 de lei. De asemenea, cei interesați să devină prosumatori vor suporta o creștere a costurilor în 2024. TVA pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire eficiente va fi majorată la 9%.