Potrivit proiectului publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) taxa pe monopolul natural va fi aplicată operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan de la 1 februarie 2013 şi va aduce suplimentar la bugetul de stat 257,52 milioane lei în 2013 şi 295,7 milioane lei în 2014.

Valoarea taxei este de 0,45 lei/MWh şi este aplicabilă pentru energia pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de transport energie electrică sau gaze naturale şi respectiv valoarea de 1,25 lei/MWh energiei pentru care se aplică tarifele aferente serviciilor de distribuţie energie electrică sau gaze naturale. Taxa suplimentară va fi inclusă în tarifele practicate de companiile din sectorul energie electrice şi al gazelor naturale. Taxa pe monopolurile naturale din sectorul energiei se aplică până la data de 31 decembrie 2014.

Taxa nu va fi plătită de operatorii de distribuţie de energie electrică sau gaze naturale care au un număr de clienţi mai mic de 100.000.

Potrivit proiectului de act normativ, în cazul în care energia electrică sau gazele naturale se facturează unui consumator fără a trece prin sistemul de distribuţie (consumatori racordaţi direct în sistemul de transport energie electrică sau gaze naturale) valoarea taxei pe monopolurile naturale este de 1,7 lei/MWh. Aceeaşi valoare se aplică în cazul consumatorilor la care se aplică exclusiv tarife pentru servicii de distribuţie energie electrică sau gaze naturale.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va administra taxa impusă operatorilor din sectorul energiei electrice şi al gazului metan.
Sursa: Agerpres