În două săptămâni, proiectul de act normativ privind taxarea terenurilor nelucrate ar putea ajunge pe masa Guvernului.
“Încercăm să-i dăm o formă proiectului şi sperăm ca în două săptămâni să-l punem pe masa Guvernului. Urmează să vedem calea pe care o vom face. Vom merge pe Ordonanţă de Urgenţă sau vom merge pe calea parlamentară, care este mult mai laborioasă şi va dura mai mult”, a precizat ministrul Agriculturii, Stelian Fuia.
El a subliniat că este prioritară creşterea suprafeţei cultivate în România, la ora actuală înregistrându-se sub un milion de hectare nelucrate. “Dacă acum 2-3 ani vorbeam de 2,5- 3 milioane hectare nelucrate, în 2011 am avut o suprafaţă sub un milion de hectare nelucrate, dar trebuie ca şi aceasta să fie adusă în circuit fără a afecta proprietatea privată. Nu putem pe acest segment să punem o cruce şi să nu o folosim pentru că un teren nelucrat îl afectează nu numai pe cel care nu-şi valorifică bunul, ci şi pe cei din jur”, a mai adăugat Fuia.
Ministerul Agriculturii a elaborat încă de anul trecut un proiect de ordonanţă privind igienizarea terenurilor agricole, actul normativ urmând să fie obligatoriu după aprobare atât pentru persoanele fizice cât şi pentru deţinătorii publici de terenuri. Conform proiectului, deţinătorii de terenuri care nu vor respecta măsura de igienizare a terenurilor agricole vor risca sancţiuni între 200 şi 400 lei pe hectar. Acesta prevedea ca sancţiunile să fie aplicate gradual, în primul an o amendă de 200 lei pe hectar, în al doilea an de 300 lei şi de 400 lei pe hectar, începând cu al treilea an.
Conform proiectului, excepţii de la această măsură vor fi pentru deţinătorii ale căror terenuri şi-au pierdut capacitatea de producţie pentru culturi agricole sau silvice prin degradare şi poluare, deţinătorii terenurilor afectate de calamităţi naturale, deţinătorii care şi-au pierdut capacitatea de muncă, dovedită pe baza de documente medicale, din cauza de bătrâneţe, forţă majoră sau din alte motive neimputabile deţinătorilor de teren.