Ministerul Agriculturii a finalizat proiectul de lege prin care introduce obligativitatea lucrării terenurilor agricole şi sancţiuni pentru nerespectarea noii reguli. Documentul se află în proces de avizare şi în luna aprilie va ajunge la Guvern pentru a fi aprobat. „Noi ne-am propus să îi penalizăm pe cei care nu-şi igienizează terenurile. Am în vedere impunerea unei sancţiuni financiare pentru cei care lasă pământul pârloagă. Amenda nu va fi foarte mare“, a spus ministrul agriculturii, Valeriu Tabără. Proiectul de lege prevede reguli stricte care trebuie respectate de toţi posesorii de terenuri agricole. „Deţinătorii de terenuri, fie că au calitatea de agricultori sau nu, au obligaţia să lucreze terenul sau să desfăşoare activităţi agricole indiferent de tipul de posesie cu respectarea următoarelor standarde: întreţinerea pajiştilor permanente prin asigurarea unui nivel minim de păşunat sau prin cosirea cel puţin o dată pe an, precum şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite pe terenurile agricole inclusiv pe cele care nu sunt folosite în scopul producţiei“, se arată în document.
Amenzi cuprinse între 200 şi 400 lei/ha
Astfel, cei care vor lăsa terenul nelucrat sau neîngrijit vor fi amendați de autorităţi. Potrivit proiectului, amenda va fi cuprinsă între 200 şi 400 de lei per fiecare hectar pentru fiecare an agricol în care nu au fost respectate prevederile legale.
Verificarea şi constatarea existenţei terenurilor lăsate pârloagă se va face de personalul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi al Direcţiilor Agricole Judeţene. Practic, angajaţii statului vor constata nerespectarea legii, vor trimite o somaţie celui care deţine terenul, iar dacă în decurs de şase luni acesta nu a făcut nimic pentru a remedia situaţia, va fi aplicată amenda.
Autorităţile vor să introducă această sancţiune pentru a determina oamenii să-şi lucreze pământul. Adevărul este că nimeni nu ştie în acest moment care este suprafaţa de pământ arabil rămasă nelucrată din totalul de 9,5 milioane hectare. Dacă unele date ale ministerului arată că sunt cam 1,2 milioane de hectare lăsate pârloagă, APIA susține că sunt undeva peste 1,5 milioane de hectare. În schimb, fermierii spun că în realitate este vorba de 2,5 milioane hectare lăsate nelucrate.
„Eu nu sunt de acord cu introducerea acestui impozit pentru că mi se pare neconstituţional. Omul este proprietarul terenului şi ar trebui să aibă dreptul de a face ce vrea cu el. Putem eventual să introducem nişte taxe suplimentare pe terenuri, dar este destul de greu de realizat. Oricum, această iniţiativă a fost bună ca sperietură şi se pare că deja dă rezultate. În această primăvară, se vor însămânţa câteva zeci de mii de hectare în plus faţă de anii anteriori de teama amenzii“, a declarat, pentru Capital, deputatul Valeriu Steriu, fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Având în vedere că documentul pregătit de minister e un proiect de lege, care va trebui aprobat de Parlament, intrarea lui în vigoare ar putea avea loc fie în toamnă, fie anul viitor.
Taxa pe pârloagă se aplică și proprietarilor de pășuni și pajiști
21 martie 2011, 00:07
Ultima modificare în 21 martie 2011, 02:07
În aprilie, Guvernul va adopta o lege prin care va obliga toţi deţinătorii de terenuri agricole să le lucreze, chiar dacă este pământ care e neutilizat în scopul producţiei.
Etichete: Ministerul Agriculturii,
productie,
teren agricol
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Publicat in categoriile: Știri de ultimă oră
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Pentru comentarii sau drept la replică, ne puteți contacta pe pagina noastră de Facebook