Guvernul adoptă modificări la taxa pe stâlp

Taxa pe stâlp a fost modificată. Guvernul a adoptat recent un set de reglementări care modifică semnificativ impozitele aplicabile construcțiilor speciale, stabilind noi condiții de calcul și scutiri de taxe pentru anumite tipuri de entități.

Conform declarațiilor ministrului Finanțelor, Tanczos Barna, aceste modificări vizează în special diferențierea tratamentului fiscal între companiile private și cele de stat, în funcție de tipul de bunuri administrate.

„Astăzi am aprobat Ordonanța de Urgență prin care am modificat reglementările privind impozitul pe construcțiile speciale. Inițial, în ordonanța de urgență s-a prevăzut că normele se vor aproba prin hotărâre de Guvern. Am decis ca detaliile care sunt relativ simple și pentru o aplicare mai ușoară să le introducem într-o ordonanță de urgență”, a declarat ministrul Finanțelor Tanczos Barna.

Tanczos Barna
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Taxa pe stâlp a fost modificată. Reducerea impozitelor pentru companiile private

Astfel, companiile private vor beneficia de o reducere semnificativă a impozitului, de la 1,5% la 0,5% din valoarea netă a activelor, datorită unui proces de amortizare care reduce treptat valoarea impozabilă a construcțiilor speciale.

În același timp, companiile care administrează bunuri publice, precum cele ce gestionează infrastructura statului sau a autorităților locale, vor plăti un impozit mai mic, de doar 0,25%, aplicat la valoarea brută a acestora.

Această diferențiere a fost introdusă pentru a reflecta realitățile economice distincte dintre cele două tipuri de entități.

„Am făcut această diferențiere pentru că în cazul companiilor private se calculează amortizare, se reduce treptat valoarea impozabilă a bunurilor, a construcțiilor speciale. În cazul construcțiilor aflate în domeniul public nu există această amortizare. Vorbim de o valoare istorică. Este motivul pentru care aplicăm o diferențieze ca și procent”, a spus el.

bani lei bancnote taxe impozite bancnote false
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Bonificație de 10% pentru plata impozitelor până pe 25 mai

Ministrul a subliniat că modificările au fost realizate la cererea companiilor private, care au solicitat o abordare mai echitabilă, incluzând și limitarea pe termen scurt a aplicării acestei taxe.

În plus, a fost introdusă o bonificație de 10%, aplicabilă impozitelor achitate până pe 25 mai 2025, un stimulent similar celor existente pentru impozitele locale pe clădiri.

Prin această măsură, Guvernul intenționează să sprijine atât sectorul privat, cât și sectorul public, asigurând o aplicare mai flexibilă și mai ușor de gestionat a reglementărilor fiscale privind construcțiile speciale.

Ministrul Finanțelor a precizat că Ordonanța de urgență va genera venituri ce depășesc un miliard de lei.

”Această încăsare a fost bugetată, în baza ordonanţei iniţiale, nu am modificat această sumă şi varianta aprobată astăzi asigură încasarea acestei sume de către Ministerul Finanţelor. Din calculele noastre rezultă că o proporţie de 75% din această sumă va fi plătită de companiile de stat sau companiile care administrează bunuri aflate în domeniul public şi 25% de către companiile private”, a arătat ministrul.

Ministerul Apărării va avea posibilitatea de a recruta personal suplimentar

Tanczos Barna a adăugat că, prin această ordonanță de urgență, Ministerul Apărării va avea posibilitatea de a recruta personal suplimentar, în funcție de necesitățile activităților specifice, în condiții de excepție.

”De asemenea, am făcut posibilă angajarea personalului pentru creşele finalizate de către Ministerul Dezvoltării. Pe parcursul anului, în momentul în care se finalizează câte o creşă şi se poate începe activitatea, se va permite angajarea personalului de specialitate.

De asemenea, Ministerul Fondurilor Europene poate să facă plăţi din fondurile europene, pentru primul an de carieră, pentru copiii care beneficiază de anumite sume din fondurile europene şi pentru persoanele aflate în dificultate.

Aceste sume vin din programele cu finanţare europeană. De asemenea, am permis ca din bugetul de stat să se facă plăţile pentru a realiza cartele pe care se fac transferurile acestor sume, astfel încât lucrurile să fie urmăribile, să existe un control şi o metodă modernă de transfer a acestor sume.”, a spus ministrul.