Taxa pe tranzacţiile financiare, apărată fără succes de către europeni la summitul G20 de la Toronto, „se va realiza mai devreme sau mai târziu”, a declarat premierul belgian, Yves Leterme, care a recunoscut totuşi că suntem încă „foarte departe” de acest deziderat, transmite AFP.
„Este adevărat că astăzi suntem departe. Însă, pe de altă parte, cred că în cadrul Consiliului European, s-au făcut multe progrese”, a declarat Leterme la conferinţa de presă de prezentare a preşedinţiei belgiene a UE. ‘Este unul dintre conceptele, cred, care pe viitor, mai devreme sau mai târziu, se va realiza”, a adăugat el.
Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, s-a arătat mai prudent. La summitul G20 de la Toronto din week-end-ul trecut, „nu a existat entuziasm din partea partenerilor noştri privind taxa pe tranzacţiile financiare la nivel global”, a declarat el în timpul aceleiaşi conferinţe de presă.
Comisarul european pentru Fiscalitate, Algirdas Semeta, va „realiza o analiză” pe acest subiect, a precizat purtătorul său de cuvânt, Emer Traynor. „Pe baza acestei analize, pe care comisarul speră să o finalizeze în toamnă, vom vedea care ar fi cele mai bune opţiuni de urmat în continuare’ în Europa, a adăugat purtătorul de cuvânt. ‘Se pare că posibilitatea unui acord mondial asupra unei taxe pe tranzacţiile financiare este relativ mică. Deci (…) va trebui să studiem această problemă la nivelul Europei”, a declarat Emer Traynor.
Germania face presiuni pentru punerea taxei în aplicare
La jumătatea lui iunie, oficialii europeni s-au pus de acord să apere în cadrul summitului G20 taxa pe tranzacţiile financiare la nivel mondial, însă iniţiativa nu a avut succes. De aceea, există posibilitatea de a o introduce doar la nivelul Uniunii Europene. Însă anumite ţări, în frunte cu Marea Britanie, se opun acestei idei, deoarece se tem ca ea să nu ducă la delocalizarea tranzacţiilor financiare către alte regiuni, precum cea a Asiei.
În schimb, Germania face presiuni pentru punerea sa în aplicare. „În zilele următoare, voi cere, împreună cu colega mea franceză (Christine Lagarde), Comisiei Europene, să prezinte o reglementare europeană pentru o taxă pe tranzacţiile financiare”, a declarat vineri ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, în faţa deputaţilor germani. „Nu va fi uşor” să se admită o asemenea taxă la nivel european, a recunoscut el, apreciind că este posibil, dacă nu sunt convinse toate ţările UE, ca această taxă să fie aplicată doar în zona euro.
Întrebat cu privire la instaurarea unui „guvernanţe economice” europene, Yves Leterme a estimat că, „dacă într-o zi va exista un guvern economic european, Comisia Europeană va fi acest guvern”. În schimb, Franţa şi Germania doresc ca această guvernare să fie asigurată de către ţările UE. Conducerea de la Paris a apărat ideea unei guvernanţe economice doar în zona euro, înainte de a se ralia la poziţia Germaniei, care doreşte ca întreaga Uniune Europeană să participe la această guvernanţă.
SURSA: Agerpres