Valoarea unui microcredit poate ajunge la 200 milioane lei, dobinda este zero, iar perioada de gratie variaza itre 1 si 12 luni. Potentialii beneficiari ai microcreditelor sunt persoanele fizice aflate i situatii de extrema dificultate, autorizate sau care urmeaza a se autoriza pe baza Decretului-lege nr. 54/1990. Finantarile sunt destinate achizitionarii de bunuri, servicii si activitati i scop lucrativ.
in programul de acordare a microcreditelor sunt implicati, ca parteneri, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, i calitate de finantator, Fundatia pentru Asistenta intreprinzatorilor din Rominia (FAIR) prin cele 18 centre de consultanta teritoriala si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – reprezentanta Rominia (PNUD). Cu icepere din aceasta saptamina, cele 18 centre de consultanta FAIR pun la dispozitia celor interesati toate informatiile referitoare la procedura de accedere la microcreditare.
Doritorii de finantare pot afla daca sunt eligibili completind un formular de autoevaluare. in cazul realizarii punctajului minim cerut si al verificarii de catre directiile generale de munca si protectie sociala judetene a corectitudinii informatiilor, urmeaza etapa pregatirii si evaluarii planului de afacerii. Criteriile de evaluare a proiectului sunt stricte. Cele mai mari sanse le au cei care cer sub 30 milioane lei, contribuie cu peste 50% din valoarea proiectului, ramburseaza creditul i maximum un an de zile si se limiteaza la o perioada de gratie de o luna. Ca principiu general, cu cit ai mai multi bani, ceri o suma mai mica si o inapoiezi mai rapid, cu atit ai mai multe sanse sa primesti microcreditul.
Avind isa i vedere ca punctajul necesar eligibilitatii pentru microcreditare este cu atit mai mare cu cit persoana i cauza este mai saraca (700.000 lei venit net lunar/membru de familie, somer, disponibilizat sau fara loc de munca), iar punctajul pentru proiectul investitiei creste cu nivelul de trai al solicitantului, grila de creditare este foarte restrictiva. Cu alte cuvinte, preferati vor fi somerii sau disponibilizatii care au bunuri productive sau bani pusi deoparte, dar care au venituri mici.
„Este normal sa fie astfel, trebuie sa existe certitudinea ca debitorii au posibilitatea rambursarii creditului, concomitent cu respectarea caracterului social al acestuia”, considera Teodor Neamtu, director financiar si consultant FAIR.
Procedura greoaie itirzie finantarea
Daca proiectul de finantare itruneste punctajul admis, solicitantul completeaza o cerere de creditare, anexind si un sumar al planului de afaceri. Documentele se transmit centrului de consultanta FAIR teritorial de care apartine judetul i care domiciliaza. Centrul FAIR verifica eligibilitatea cererii si trimite dosarul directiei generale de munca si protectie sociala judetana. Aceasta efectueaza ancheta sociala si retrimite centrului FAIR documentele aprobate. Consultantii centrului finalizeaza, impreuna cu solicitantul finantarii, proiectul de microcreditare si-l transmit MMPS, spre avizare.
Procedura este greoaie. Iata de ce Ferenc Gabor, consultant national PNUD, apreciaza ca primii bani vor fi disponibili abia anul viitor. Asta i cazul i care nu intervin schimbari legislative care sa contramandeze microcreditarea din Fondul National de Solidaritate, iar directiile teritoriale ale MMPS lucreaza mai eficient ca niciodata.    
criterii de evaluare
a proiectului

in caz ca solicitantul a fost declarat eligibil i urma anchetei sociale, criteriile de mai jos ii permit sa elaboreze un proiect cu sanse de a fi selectat pentru finantare.
1. Valoarea microcreditului solicitat *)
– sub 30 milioane lei    10 puncte
– itre 30 si 50 milioane lei    8 puncte
– itre 50 si 100 milioane lei    6 puncte
– itre 100 si 150 milioane lei    4 puncte
– itre 150 si 200 milioane lei    2 puncte
* valorile se coreleaza i functie de valoarea inflatiei.
2. Contributia proprie a solicitantului
– peste 50% din valoarea totala a proiectului    10 puncte
– itre 50 si 40%    8 puncte
– itre 40 si 30%    6 puncte
– itre 30 si 20%    4 puncte
– itre 20 si 10%    2 puncte
3. Termenul de rambursare a microcreditului
– pana la 12 luni    10 puncte
– itre 12 si 24 luni    8 puncte
– itre 18 si 24 luni    6 puncte
– itre 24 si 28 luni    4 puncte
– itre 28 si 32 luni    2 puncte
– itre 32 si 36 luni    0 puncte
4. Perioada de gratie solicitata
– 1 luna    10 puncte
– 2 luni    8 puncte
– 3 luni    6 puncte
– 4 luni    4 puncte
– 5 luni    2 puncte
– itre 6 si 12 luni    0 puncte
5. Garantii puse la dispozitie de solicitant
– peste 50% din valoarea totala a proiectului    10 puncte
– itre 50 si 40%    8 puncte
– itre 40 si 30%    6 puncte
– itre 30 si 20%    4 puncte
– itre 20 si 10%    2 puncte
– bunurile achizitionate din
microcredit    0 puncte

Total punctaj obtinut de proiect
(evaluarea solicitantului)
(1+2+3+4+5)

Punctajul necesar pentru ca un proiect sa poata fi propus pentru avizare este de minimum 30 de puncte.