Statistica medicală în ceea ce privește greutatea în exces este îngrijorătoare în Marea Britanie: în rândul copiilor de 10-11 ani, unul din cinci este obez, iar unul din trei este supraponderal.
Astfel a apărut ideea taxei de 20% pe băuturile răcoritoare, care ar putea duce la reducerea cererii și la reducerea cu 180.000 numărul persoanelor supraponderale din Marea Britanie.
Prin evitarea îmbolnăvirilor cauzate de consumul excesiv de calorii, dar și prin evitarea problemelor stomatologice, această măsură ar aduce peste 326 milioane de euro trezoreriei.
Cei care propun taxa au calculat că această taxă ar reduce consumul acestot băuturi cu 15%, iar consumul mediu ar scădea cu 28 de calorii pe săptămână. Astfel, ar scădea obezitatea mai ales în cadrul grupului țintă, alcătuit din tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, care consumă cel puțin 300 ml de astfel de suc zilnic.
Nici România nu stă mai bine
Statisticile arată că o treime (34%) din populaţia României este supraponderală, iar aproximativ un sfert (20%) suferă deja de obezitate, potrivit Omnibus. Mai multe studii arată că obezitatea este o povară grea nu numai pentru bolnavi, ci şi pentru sistemele sanitare ale țărilor care se confruntă cu un astfel de fenomen.
Mai mult de jumătate dintre români declară că se confruntă cu problema kilogramelor în plus, principalul factor în dezvoltarea bolilor metabolice. Dacă în 2008, Organizația Mondială a Sănătății estima că 51% dintre români erau supraponderali şi obezi, acum, statisticile locale confirmă răspândirea largă a obezităţii la peste jumătate din populaţia ţării.
Mai exact, peste 56% dintre bărbaţii români sunt supraponderali şi obezi, în timp ce în rândul femeilor 48% se confruntă cu această afecţiune, iar poate cel mai grav, 18% dintre tinerii cu vârste între 15-24 de ani sunt supraponderali. Cele mai avansate forme de obezitate sunt întâlnite la persoanele cu vârste între 45-64 ani (25,2%). În total, populaţia României are aproximativ 200.000 tone de
Astfel ţara noastră pierde anual 2,5 miliarde Euro rezultaţi din scăderea productivităţii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate precare sau a membrilor familiei care sunt nevoiţi să rămân acasă să îi îngrijească, potrivit lui Dan Zaharescu, director executiv adjunct al Asociaţiei Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM).