Taxă pentru cei cu centrale termice pe gaz

Taxă pentru cei cu centrale termice pe gaz. În prezent, nu există o interdicție oficială la nivel european sau național care să oprească montarea centralelor pe gaze naturale în locuințe sau imobile, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

Cu toate acestea, discuțiile despre o posibilă taxare a emisiilor de dioxid de carbon în sectorul rezidențial sunt în desfășurare, iar modificări în acest sens ar putea apărea între 2025 și 2030, odată cu implementarea programului Uniunii Europene „Fit for 55”.

Deși există dezbateri pe această temă, nu a fost emis niciun act oficial care să reglementeze interdicția montării centralelor pe gaze naturale.

„La momentul de față, chiar dacă există discuții în sensul acesta, nu există vreun act oficial, nici la nivelul UE, nici la nivelul României care să stabilească o interdicție propriu-zisă a montării centralelor pe gaze naturale în apartamente sau în imobile”, a explicat acesta, subliniind că este vorba doar despre intenții de modificare a cadrului legislativ.

calorifer, centrala
SURSA FOTO: Dreamstime

Programul „Fit for 55”

Programul „Fit for 55” are ca obiectiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în Uniunea Europeană cu 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.

Printre măsurile care ar putea fi introduse se numără și taxarea emisiilor de dioxid de carbon în sectorul rezidențial și în mobilitate.

Potrivit lui Dumitru Chisăliță, centralele pe gaz și vehiculele nu sunt în prezent taxate pentru emisiile de CO2 generate, lucru care creează o „disproporție” între diferite produse și servicii.

Chisăliță consideră că taxarea ar putea contribui la o uniformizare a costurilor, astfel încât toate produsele să fie evaluate după aceleași standarde:

„Abordarea trebuie să fie una unitară dacă vrei să faci o abordare pe linia asta și, ca atare, probabil că la un moment dat vor exista aceste taxări ale emisiilor de dioxid de carbon”.

Facturile ar putea crește

Implementarea unei astfel de taxe ar putea duce la creșterea facturilor pentru cetățeni, prin includerea emisiilor de dioxid de carbon generate de centralele pe gaz și de vehicule în calculele de cost. Potrivit lui Chisăliță, această taxă ar putea fi aplicată fie la facturile lunare, fie anual, având un impact asupra costurilor de întreținere.

„Cu alte cuvinte, la nivelul unei centrale pe gaze naturale, la momentul în care o să se calculeze un anumit factor pentru emisiile de dioxid de carbon, probabil o dată pe an, la impozitare, sau la fiecare factură va veni și această taxare a dioxidului de carbon, care se va aplica atât pe centrale pe gaze, cât și la nivelul mașinilor, a noxelor pe care le vom avea la fiecare dintre mașinile noastre”, a explicat el, subliniind că deocamdată nu există o dată concretă pentru implementarea acestei măsuri.