Contractele de închiriere înregistrate la ANAF
Contractele de închiriere înregistrate la ANAF. Chiar dacă nu există statistici exacte privind numărul total al românilor care își închiriază locuințele, datele oficiale furnizate de ANAF, la solicitarea StartupCafe.ro, arată că, anul trecut, proprietarii din România au înregistrat 313.119 contracte de locațiune.
Majoritatea proprietarilor care și-au declarat contractele de închiriere provin din București, cu un total de 76.944 contracte înregistrate, fiind urmați de cei din județele Cluj, cu 20.867 contracte, și Constanța, cu 15.791 contracte.

Cu toate acestea, există indicii că dimensiunea reală a pieței închirierilor depășește cifrele oficiale, deoarece unii proprietari preferă să nu își înregistreze contractele.
În acest context, în 2024, numărul controalelor efectuate de Antifrauda ANAF în sectorul închirierilor de locuințe a fost semnificativ mai redus comparativ cu cel al contractelor declarate.
În perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2024, inspectorii antifraudă au verificat doar 237 de contribuabili – persoane fizice care închiriază locuințe, aplicând un total de 7 sancțiuni, în valoare cumulată de 1.200 de lei.
Potrivit datelor furnizate de ANAF, în urma inspecțiilor fiscale și a verificărilor documentare, au fost emise 84 de decizii de impunere. Totodată, autoritățile fiscale au stabilit obligații suplimentare de plată în valoare totală de 198.756 de lei.
Ce taxe trebuie să plătească proprietarii care închiriază locuințe
Proprietarii care închiriază locuințe au obligația de a plăti două tipuri de sarcini fiscale: impozitul pe venit și, în anumite condiții, contribuțiile sociale de sănătate (CASS).
Astfel, impozitul se aplică la o cotă de 8% din valoarea totală a veniturilor încasate de proprietari. De asemenea, aceia care obțin venituri din chirii care depășesc un anumit prag anual – respectiv 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară, în funcție de caz – sunt obligați să plătească și CASS.
Începând cu 1 ianuarie 2025, salariul minim brut pe economie a fost majorat la 4.050 de lei, ceea ce a dus la creșterea valorii pragului pentru plata contribuțiilor sociale de sănătate.
Contractele de închiriere înregistrate la ANAF și anunțurile publicate de proprietari anul trecut

Piața închirierilor din România este un sector dinamic, în care datele oficiale nu reflectă întotdeauna întreaga amploare a activității. Conform datelor furnizate de Storia și OLX Imobiliare, în 2024, proprietarii au publicat 92.000 de anunțuri pentru închirierea locuințelor, comparativ cu 64.000 de anunțuri listate de agențiile imobiliare.
În acest context, trebuie să luăm în considerare faptul că mulți proprietari aleg să publice același anunț pe mai multe platforme sau să colaboreze cu agenții imobiliare pentru a găsi chiriași. De asemenea, există cazuri în care proprietarii postează anunțuri repetate pentru aceeași locuință în decursul aceleași luni, din cauza unor neînțelegeri cu chiriașii, de exemplu.
„De obicei, proprietarii publică un singur anunț (n.r. pe Storia și OLX Imobiliare), spre deosebire de agențiile imobiliare, care pot gestiona un număr mult mai mare de anunțuri. În perioada ianuarie – februarie 2025, numărul anunțurilor de închiriere publicate de proprietari a crescut cu 6% față de aceeași perioadă din 2024, semnalând o tendință pozitivă în acest segment.
În aceeași perioadă, anunțurile de închiriere postate de agențiile imobiliare (peste 2.000 agenții active pe platformele noastre) au scăzut cu aproximativ 5%”, a declarat pentru StartupCafe.ro Monica Dudău, head of marketing real estate Europe OLX Group.
Monica Dudău a menționat că, conform celor mai recente statistici Eurostat, aproximativ 4,4% dintre români locuiesc în locuințe închiriate, un procent mult mai mic decât media Uniunii Europene, care este de 30,8%.
„Aceasta reflectă o diferență notabilă în comportamentele de locuire între România și alte țări europene. De asemenea, este posibil ca acest procentaj să fie subestimat, având în vedere că există o parte considerabilă din piața închirierilor care nu este formalizată.
În ceea ce privește activitatea pe platforma Storia, datele noastre arată că peste 80% dintre vizitatorii platformei sunt interesați de achiziționarea unui imobil, în timp ce sub 20% caută proprietăți de închiriat”, a spus aceasta.