Creșterea prețului la gigacalorie lovește locuitorii din Iași: Costuri mai mari pentru încălzire

Vești proaste pentru ieșeni. Consiliul Local a aprobat, pentru prima dată în ultimii cinci ani, o creștere semnificativă a prețului la gigacalorie, ceea ce va afecta atât consumatorii casnici, cât și operatorii economici.

bloc blocuri apartamente Iasi
SURSA FOTO: Dreamstime

Costuri mai mari pentru locuințele racordate la sistemul centralizat

Potrivit noii decizii, ieșenii racordați la sistemul centralizat de încălzire vor resimți o majorare de 45% a costurilor.

Astfel, după aplicarea subvenției, un consumator casnic va plăti aproximativ 300 de lei pentru o gigacalorie, în timp ce prețul real, fără subvenție, depășește 700 de lei.

Această scumpire vine într-un moment în care mulți locuitori deja se confruntă cu facturi crescute la utilități și un cost al vieții din ce în ce mai ridicat.

calorifer
SURSA FOTO: Dreamstime

Operatorii economici, afectați și mai grav

Dacă pentru consumatorii casnici există o subvenție menită să amortizeze impactul, operatorii economici nu beneficiază de același sprijin.

Pentru aceștia, creșterea este chiar mai abruptă, depășind 130%. Astfel, firmele și instituțiile din Iași vor plăti în jur de 600 de lei pentru o gigacalorie, ceea ce ar putea genera scumpiri în lanț ale produselor și serviciilor, afectând economia locală.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Motivele din spatele majorării

Această decizie a Consiliului Local a venit ca urmare a unor cerințe impuse de Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

În ultimii doi ani, s-au făcut numeroase încercări de a ajusta tarifele, însă majorarea a fost blocată în repetate rânduri. În prezent, aproximativ 20.000 de consumatori sunt racordați la sistemul centralizat din Iași și vor resimți direct această creștere.

Consilierii PNL, PSD și PMP au votat în favoarea majorării tarifului la gigacalorie, aprobând astfel propunerea de creștere a prețului.

„Este obligaţia mea ca orice alt primar al acestei ţări, cred că şi în alte ţări este la fel, de a aduce în dezbatere acest lucru. Niciunul dintre CET-urile din România, în momentul de faţă, nu este eficient şi nu a reuşit niciodată să acopere diferenţa dintre preţul plătit de populaţie şi preţul real de obţinere a acestui produs, a agentului termic. (…) Cred că am reuşit să păstrăm oarecum echilibrul acestor decizii. Nici măcar nu ne-am dus la reactualizarea preţurilor de furnizare către populaţie şi agenţi economici aşa cum ne-a cerut ANRE, prin decizia din decembrie, care ar fi trebuit să fie cu circa 8% mai mare. Am spus, rămânem pe preţurile actualizate ale ANRE, lăsăm preţurile aşa cum au fost, pentru că această creştere a tarifelor va trebui să o facem gradual. Dacă nu se întâmplă ceva important pe piaţa energiei şi pe piaţa materiilor prime în obţinerea energiei, putem să stăm într-o constantă până ne obişnuim”, a afirmat primarul Mihai Chirica, în plenul Consiliului Local Municipal.

energie electrică, prețuri ANRE
Sursă: Dreamstime

Cum stă Iașul față de alte orașe din țară?

Comparativ cu alte orașe mari, noul tarif aplicat în Iași este considerabil mai mare. După aplicarea subvențiilor, prețurile la gigacalorie în alte orașe sunt semnificativ mai mici:

  • Cluj-Napoca: 402 lei
  • Timișoara: 416 lei
  • Brașov: 256 lei