Tanczos Barna: Reforma fiscală, o prioritate pentru următorii ani

Ministrul Tanczos Barna a menționat că România va trebui să implementeze o reformă fiscală pe termen mediu, în contextul angajamentului de reducere a deficitului bugetar. Deși nu se discută momentan despre introducerea impozitării progresive, guvernul are în vedere ajustări importante în ceea ce privește veniturile la bugetele locale.

„România va trebui să facă o reformă fiscală. Și nu neapărat pentru 2026, ci pentru perioada de 7 ani sau 6 ani, câți mai rămân din acest plan de reducere a deficitului. E și un angajament, este și o necesitate, dar astăzi cred că este prematur să discutăm despre acest lucru”, a afirmat Tanczos Barna la Digi24.

Acesta a subliniat totodată că păstrarea cotei unice este un angajament al coaliției de guvernare, ceea ce înseamnă că o eventuală impozitare progresivă nu este în discuție în prezent.

Inechități în impozitarea locuințelor: „Nu e normal să plătească la fel”

Ministrul a criticat actualul sistem de impozitare a proprietăților, care nu ține cont de valoarea reală sau scopul utilizării imobilelor.

Tanczos Barna a sugerat că un sistem diferențiat de impozitare ar putea fi o soluție mai echitabilă, mai ales în condițiile în care unii proprietari au o singură locuință, iar alții dețin multiple imobile în scop investițional.

„La imobile, de exemplu, nu mi se pare normal să impozitezi la fel imobilele de strictă necesitate, de două camere, de trei camere, în orașe mici, familii care trăiesc aproape de nivelul minim de venit garantat cu cele care sunt penthouse-uri și care sunt imobile de milioane de euro. Acolo trebuie găsită o soluție de impozitare, poate diferențiată”, a declarat el.

Rolul autorităților locale: propunerile trebuie să vină din teritoriu

Ministrul a reamintit că impozitele pe proprietate sunt venituri locale, astfel că responsabilitatea de a propune modificări ar trebui să revină primăriilor și autorităților locale.

„Este atributul autorităților locale mai mult decât al Ministerului Finanțelor, pentru că sunt venituri la bugetul local. Acolo ar trebui să vină primăriile să spună care sunt propunerile lor”, a explicat Tanczos Barna.

Un alt aspect semnalat de ministru este situația persoanelor fizice care dețin mai multe proprietăți și acționează practic ca investitori imobiliari.

Tanczos Barna a spus că „nu-i același lucru dacă o familie are o singură casă sau are 10 și acționează ca un antreprenor, chiar dacă este persoană fizică. Aceste lucruri vor trebui discutate”, sugerând că nivelul de impozitare ar putea ține cont și de numărul de proprietăți.

Deși ministrul a precizat că este „prematur” să intre în detalii, el a confirmat că discuțiile privind revizuirea impozitării proprietăților vor avea loc în a doua jumătate a anului.