Taxă pentru cei care au mașină, dar nu au loc de parcare
Taxa ar urma să fie aplicată începând cu 1 ianuarie 2025, dacă proiectul va primi aprobarea Consiliului Local al Sectorului 4. Documentul nu specifică valoarea exactă a taxei, aceasta urmând să fie stabilită ulterior de Consiliul Local. Scopul inițiativei este atât descurajarea achiziției de autoturisme fără locuri de parcare disponibile, cât și crearea unei surse de finanțare pentru construirea de noi parcări de către Primărie.
„Se aprobă instituirea taxei speciale pentru dezvoltare urbană în Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, pentru finanțarea serviciului de interes public local în vederea creşterii numărului de parcări publice şi de reședință, optimizarea mobilității urbane şi scăderea poluării. (…)
Taxa se aplică din data de 01.01.2025 pe o perioadă de 10 ani, tuturor persoanelor fizice sau juridice care au în proprietate sau în folosință un autovehicul aflat în evidențele Direcţiei Generale de Impozite și Taxe Locale Sector 4 şi care nu deţin în proprietate sau în folosință un spațiu având destinaţia de parcaj și prevăzut ca atare în documentațiile de urbanism, pentru fiecare autovehicul în parte”, se arată în proiectul de hotărâre afișat pe site-ul Primăriei Sectorului 4.
Cetățenii pot trimite propuneri și sugestii către Primăria Sectorului 4 până la data de 30 noiembrie 2024.
Sumele colectate din această taxă vor fi utilizate pentru finanțarea serviciilor publice și a proiectelor de dezvoltare urbană gestionate de Direcția Mobilitate Urbană Sector 4. Conform regulamentului, fondurile vor fi destinate în principal dezvoltării zonelor de parcare, modernizării infrastructurii rutiere, implementării proiectelor de mobilitate urbană și altor inițiative menite să îmbunătățească mediul urban.
Regulamentul prevede că prin loc de parcare deținut se înțelege „orice spațiu având destinația de parcaj și prevăzut ca atare în documentațiile de urbanism, deţinut în proprietate sau în folosință prin contract de închiriere/comodat sau pe baza abonamentului nominal sau nenominal achitat anual”.
„În situația în care un deținător de autovehicul dobândeşte un loc de parcare în cursul anului, acesta este obligat să achite Taxa proporţional cu perioada în care nu a deținut un loc de parcare. În cazul în care o persoană a dobândit un autovehicul în timpul anului, aceasta este obligată să achite Taxa proporţional cu perioada rămasă. Persoanele care deţin mai multe autovehicule sunt obligate să achite Taxa pentru fiecare vehicul în parte, cu excepția cazului în care acestea dețin suficiente locuri de parcare pentru toate autovehiculele înmatriculate pe numele lor. Deţinătorii de vehicule au obligația de a achita Taxa anual, până la data de 31 martie a fiecărui an, la Direcţia Generală de Impozite și Taxe Locale Sector 4”, se mai arată în proiectul de hotărâre.
Cine este scutit de plata acestei taxe?
Nu sunt obligate să plătească taxa persoanele care:
- detin terenuri sau proprietăți private cu destinația de parcaje conform documentațiilor de urbanism, în condiții legale;
- deţin contracte de închiriere/comodat valabile pe durata întregului an pentru locuri de parcare în parcări publice sau private;
- deţin abonamente anuale achitate pentru locuri de parcare publice gestionate de Direcția Mobilitate Urbană Sector 4;
- beneficiază de scutire persoanele fizice şi juridice care se încadrează în categoriile prevăzute de legislația în vigoare privind scutirile de taxe şi impozite locale.
Scopul aplicării taxei
Scopul aplicării taxei pentru persoanele care dețin un autoturism, dar nu au loc de parcare, este:
- scăderea poluării: Implementarea acestei taxe va permite finanțarea serviciului public pentru amenajarea parcărilor și îmbunătățirea mobilității urbane, facilitând astfel realizarea proiectelor destinate decongestionării traficului, cu un impact direct asupra reducerii poluării.
- descurajarea achiziționării de autovehicule fără loc de parcare: Prin aplicarea acestei taxe, se intenționează stimularea locuitorilor să opteze, în principal, pentru mijloace de transport alternative, în loc să achiziționeze vehicule pentru care nu dispun de un loc de parcare.
„Potrivit ultimelor situații analizate, în Sectorul 4 s-a constatat existenţa unui număr de aproximativ 182.000 autovehicule înmatriculate şi 67.303 locuri de parcare (dintre care circa 9.500 parcări publice). Această împrejurare relevă faptul că mai bine de 100.000 de locuitori nu deţin un loc de parcare, fiind nevoiţi să staționeze pe trotuar, spații verzi sau carosabil”, se mai precizează în document.