Proprietarii de mașini care vor să-și vândă vehiculele auto, dar vor să-și păstreze numărul de înmatriculare, sunt obligați prin lege să achite o taxă în valoare de 30 de lei.
Cum poți să-ți păstrezi numărul de înmatriculare dacă îți vinzi mașina?
Multe persoane care vând mașina vor să păstreze numărul de înmatriculare. Dacă vrei să faci asta, trebuie să urmezi câțiva pași:
Știi că poți păstra numărul de înmatriculare, dar trebuie să plătești o taxă de 30 de lei. Aceasta se plătește la ghișeul de înmatriculări înainte de a începe procesul de transfer al mașinii către noul proprietar.
Pentru a începe procedura, ai nevoie de câteva documente pe care trebuie să le duci la Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV):
- o cerere în care ceri păstrarea numărului de înmatriculare;
- actul tău de identitate (dacă ești o firmă, ai nevoie de documentele care arată că firma există, cum ar fi denumirea și sediul);
- dovada plății celor 30 de lei pentru păstrarea numărului de înmatriculare.
Potrivit The Legal Badger, după ce ai toate aceste documente, poți vinde mașina și vei putea păstra numărul de înmatriculare pentru mai târziu.
Cum verifici disponibilitatea unui număr de înmatriculare?
Pentru a verifica dacă numărul de înmatriculare dorit este disponibil, poți merge la sediul DRPCIV sau poți face acest lucru online. Poți accesa platforma online a DRPCIV la linkul: dgpci.mai.gov.ro/drpciv-forms/plate-number. Pe această platformă, trebuie să completezi un singur câmp cu numărul de înmatriculare pe care îl vrei, care trebuie să fie în formatul: XX (codul județului unde va fi înmatriculat mașina) + combinația de litere și cifre pe care o dorești.
După ce introduci numărul, platforma îți va arăta dacă este disponibil sau nu. Dacă vezi că numărul este disponibil, asta nu înseamnă că l-ai rezervat, doar că poți să-l verifici online rapid, fără a merge la sediu.
Indiferent de metoda aleasă pentru verificare, acest serviciu este gratuit.
Conform Art. 23 din Hotărârea de Guvern nr. 1391/2006, la înmatriculare, fiecărui autovehicul şi fiecărei remorci li se atribuie câte un număr de înmatriculare compus din indicativul judeţului sau al municipiului Bucureşti, numărul de ordine, format din cifre arabe, şi o combinaţie de trei litere cu caractere latine majuscule.
Numerele de înmatriculare ale autovehiculelor şi remorcilor aparţinând misiunilor diplomatice, oficiilor consulare şi membrilor acestora, precum şi altor organizaţii şi persoane străine cu statut diplomatic, care îşi desfăşoară activitatea în România, sunt compuse din indicativul CD, CO sau TC, după caz, şi numărul de ordine.