Taxă pentru șoferii care trec prin Bulgaria. Este obligatorie de la 1 Septembrie

trafic

SURSA FOTO: Dreamstime

Șoferii care trec prin Bulgaria trebuie neapărat să plătească o nouă taxă. Aceasta a fost introdusă recent și nimeni nu este exceptat de la regulă. Despre ce este vorba, de fapt?

Taxă de dezinfecție dacă vrei să intri în Bulgaria

Începând cu 1 septembrie, șoferii români care doresc să intre pe teritoriul Bulgariei vor fi supuși unei noi taxe de dezinfecție. Conform anunțului făcut de autoritățile bulgare, toți conducătorii auto vor trebui să plătească această taxă pentru a putea traversa frontiera.

Pentru camioane, taxa de dezinfecție va fi de 20 leva, echivalentul a aproximativ 10 euro. În perioada premergătoare acestei măsuri, autoritățile sanitare bulgare vor efectua gratuit dezinfecția vehiculelor. Pe de altă parte, pentru autoturisme și vehiculele cu o greutate de până la 3,5 tone, taxa va fi de 4 leva, respectiv 2 euro.

Această măsură va fi aplicată la toate punctele de trecere a frontierei Bulgariei, inclusiv cele cu:

  • Grecia
  • Turcia
  • Macedonia de Nord
  • Serbia
  • și România

Decizia a fost luată ca răspuns la apariția unor boli contagioase care afectează caprinele și ovinele, iar scopul acestei taxe este de a preveni răspândirea acestor boli în Bulgaria.

Șoferii care intenționează să călătorească în Bulgaria sunt încurajați să se informeze în prealabil despre noile reglementări.

SURSA FOTO: Dreamstime

Pesta micilor rumegătoare a ucis peste 220.000 de oi și capre

Ungaria, Croația, Rusia și Serbia au impus restricții asupra importului de animale din România. De asemenea, iar Bulgaria a instalat la graniță echipamente de dezinfectare. În Grecia, unde numărul focarelor crește, oficialii avertizează că prețul brânzei feta ar putea să crească dacă epidemia se răspândește.

România și Grecia sunt cele mai afectate de pesta micilor rumegătoare, cu daune semnificative în ambele țări. Ministrul grec al Dezvoltării Rurale și Alimentației, Kostas Tsiaras, a declarat că, dacă virusul continuă să se răspândească, producția de brânză feta, cunoscută la nivel mondial, ar putea avea de suferit.

În total, peste 220.000 de animale sunt afectate.

Având în vedere răspândirea rapidă a virusului, autoritățile au instituit măsuri severe în regiunile afectate.

 „Nu au voie să miște animalele dintr-o parte în alta. De exemplu, județul Tulcea, unde a apărut primul focar este închis, nu pot să iasă animalele, ceea ce este foarte important, că transmiterea se face doar prin contact”, spune Iancu Polifrone, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine.

Chiar și în județele neafectate de virus, fermele de oi și capre sunt supravegheate cu atenție.

„A venit o echipa de la DSV, la toate efectivele de animale din comuna, au fost, le-am examinat. Cooperam cu dânșii, le punem animalele la dispoziție, le iau temperatura, diferite probe, ce considera dânșii”, a precizat Adrian Mincu, fermier.

Conform Autorității Sanitar-Veterinare, Rusia, Serbia, Croația și Ungaria au instituit restricții pentru importul de animale din România. În același timp, țările arabe, care importă o cantitate semnificativă de oi din România, solicită teste suplimentare.